Efectele economice negative ale pandemiei „vor persista probabil încă o perioadă de timp, atât la nivel mondial, cât și în cazul României”. Acest avertisment este transmis de Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).
“Recent, numeroși specialiști în epidemiologie conturează așteptări cu privire la diminuarea în viitorul apropiat, poate chiar în decursul acestui an, a intensității amenințării pe care virusul SARS-Cov2 o reprezintă pentru sănătatea oamenilor și pentru funcționarea sistemelor medicale. Sperăm cu toții ca ele să devină realitate. Din păcate, nu putem avea aceleași așteptări și în privința efectelor negative ale transformărilor induse de pandemie la nivel economic. Acestea vor persista probabil încă o perioadă de timp, atât la nivel mondial, cât și în cazul României, mai ales că ele au agravat dezechilibre pre-existente”, explică viceguvernatorul BNR.
Creșterea inegalității, șubrezirea și subțierea clasei de mijloc, precum și amplificarea numărului de oameni aflați în sărăcie s-au amplificat în toate țările lumii. Aceste fenomene negative s-au amplificat în perioada pandemiei. Nici România nu le-a putut evita.
Din acest motiv, „ulterior atenuării intensității pandemiei, PNRR și Planul de adoptare a monedei euro trebuie să devină ancore ale politicii economice în România”, consideră profesorul Leonardo Badea.
El atrage atenția și asupra situației întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Acestea au fost puternic afectate de pandemie. De aceea, statul trebuie să le acorde sprijin.
În cazul României, aplicarea PNRR este un element esențial. Dar și Planul Național de adoptare a monedei euro este la fel de important, subliniază viceguvernatorul BNR. Aceste elemente vor permite României să-și dezvolte și rolul în cadrul UE.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!