24.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăEconomieEconomie internăProblemele economice vor continua și după reducerea pandemiei, avertizează Leonardo Badea

Problemele economice vor continua și după reducerea pandemiei, avertizează Leonardo Badea

Efectele economice negative ale pandemiei „vor persista probabil încă o perioadă de timp, atât la nivel mondial, cât și în cazul României”. Acest avertisment este transmis de Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

“Recent, numeroși specialiști în epidemiologie conturează așteptări cu privire la diminuarea în viitorul apropiat, poate chiar în decursul acestui an, a intensității amenințării pe care virusul SARS-Cov2 o reprezintă pentru sănătatea oamenilor și pentru funcționarea sistemelor medicale. Sperăm cu toții ca ele să devină realitate. Din păcate, nu putem avea aceleași așteptări și în privința efectelor negative ale transformărilor induse de pandemie la nivel economic. Acestea vor persista probabil încă o perioadă de timp, atât la nivel mondial, cât și în cazul României, mai ales că ele au agravat dezechilibre pre-existente”, explică viceguvernatorul BNR.

Creșterea inegalității, șubrezirea și subțierea clasei de mijloc, precum și amplificarea numărului de oameni aflați în sărăcie s-au amplificat în toate țările lumii. Aceste fenomene negative s-au amplificat în perioada pandemiei. Nici România nu le-a putut evita.

Din acest motiv, „ulterior atenuării intensității pandemiei, PNRR și Planul de adoptare a monedei euro trebuie să devină ancore ale politicii economice în România”, consideră profesorul Leonardo Badea.

El atrage atenția și asupra situației întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Acestea au fost puternic afectate de pandemie. De aceea, statul trebuie să le acorde sprijin.

În cazul României, aplicarea PNRR este un element esențial. Dar și Planul Național de adoptare a monedei euro este la fel de important, subliniază viceguvernatorul BNR. Aceste elemente vor permite României să-și dezvolte și rolul în cadrul UE.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Energiei: „Reducerea de energie electrică nu se referă la pesoane fizice”

Într-un interviu acordat pentru protv, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a afirmat că reducerea de energie electrică nu se referă la pesoane fizice. ”În regulament s-a...

ANPC a prpus închiderea locurilor de joacă din șase parcuri bucureștene

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea locurilor de joacă din şase parcuri bucureştene, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12...

Ciucă spune că problemele persoanelor vârstnice sunt în atenția Guvernului

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaţionale a vârstnicilor, în care afirmă că problemele seniorilor sunt în atenţia Guvernului, căutându-se soluţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă