23.6 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăEconomieAutoParlamentul European va vota luna viitoare soarta Euro 7. Producătorii auto speră...

Parlamentul European va vota luna viitoare soarta Euro 7. Producătorii auto speră că le vor fi respectate cerințele

Parlamentul European a votat privind standardele Euro 7 pentru poluanți, iar votul reflectă mai bine preocupările industriei în comparație cu propunerea Comisiei Europene, dar sunt încă necesare îmbunătățiri suplimentare, spune Asociația Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA).

„De mult pledăm pentru obiective Euro 7 și condiții de testare care să nu facă vehiculele inaccesibile și să nu pună în pericol competitivitatea industriei – pentru un beneficiu mic sau deloc pentru mediu”, a declarat directorul general ACEA, Sigrid de Vries.

Potrivit acesteia, votul Comitetului de Mediu (ENVI) reprezintă o îmbunătățire față de propunerea Comisiei, dar încă nu se află în aspecte cheie. De Vries a mai afirmat că „nu ar trebui să subestimăm progresele uriașe realizate de producătorii europeni de vehicule în reducerea emisiilor poluante din transportul rutier în ultimii ani. Este pur și simplu incorect să descriem vehiculele Euro 6/VI drept „foarte poluante”, așa cum fac unele părți interesate. Reglementările Euro 6/VI au îndeplinit și continuă să facă acest lucru.”

Și trebuie spus că între primul standard Euro și prima versiune Euro 6, emisiile au fost reduse cu peste 90%.

Euro 7 va oferi beneficii suplimentare marginale, dar s-ar obține îmbunătățiri mult mai mari ale calității aerului prin înlocuirea vehiculelor mai vechi pe drumurile UE cu modele Euro 6/VI extrem de eficiente, în paralel cu tranziția la electrificare.

Înaintea votului Parlamentului în plen de luna viitoare, ACEA le solicită deputaților europeni să voteze pentru un regulament Euro 7 sensibil și proporțional cu cerințele pieței auto, care riscă să sucombe dacă vor fi impuse măsuri prea severe.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...

Rusia – Ucraina, ziua 760. Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București

Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie 2024. La ceremonia de deschidere, din data de...

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă