Doi ani de pandemie au însemnat o vacă bună de muls pentru clinicile private. Multe dintre ele au căutat să-și extindă activitatea și chiar au creat linii telefonice și secții speciale pentru COVID-19. Eforturile au meritat, cei mai mulți privați au raport profit dublu, atenție nu încasări.
Campania de testare gratuită COVID a venit foarte târziu la noi, cu aproximativ două luni înainte ca socotelile cu pandemia să fie încheiate. Oficial, din 9 martie, România a renunțat la restricții, ceea ce înseamnă că suntem liberi să nu mai purtăm măști, să nu mai avem acte doveditoare că ne-am imunizat, testat sau am trecut prin boală.
În acești doi ani de pandemie, în timp ce statul a refuzat să ofere populației testare gratuită spitalele private au făcut bani grei de pe urma românilor. La începutul pandemiei testele costau 300-400 de lei și era singura variantă prin care românii puteau afla rapid dacă au sau nu virusul sars-cov2. Nici acum nu s-au ieftinit prea mult, însă sunt cam la jumătate de preț, dar acum testele pot fi făcute și la stat mai rapid și gratis.
Cu alte cuvinte, refuzul statului de a avea un plan mai eficient în lupta împotriva pandemiei a făcut ca spitalele private să-și dubleze cifra de afaceri. De exemplu, unul din giganții medicali a raportat anul trecut un profit de 25 de milioane de euro și o cifră de afaceri de 332 de milioane de euro în 2021. Statul a cumpărat în schimb vaccin din care 10 milioane de doze le-a donat sau aruncat din cauză că au expirat. Asta în timp ce românii cotizează la sistemul public de sănătate.
Lunar, fiecare angajator plătește la un salariu minim brut pe economie (2.550 de lei), suma de 255 de lei. Sunt mulți români care nu accesează cu anii sistemul național de sănătate.
Și pentru că pandemia a schimbat regulile în spitale, iar alte afecțiuni în afară de covid au trecut în plan secund, cliniclie private s-au inspirat una de la alta și au ajuns să dubleze în doi ani tarifele la toate serviciile.
O simplă consultație a ajuns de la 150 de lei la preț de pornire de 300 de lei. La fel și restul serviciilor, fie că vorbim despre intervenții chirurgicale sau altfel de tratamente.
Cea mai bună justificare găsită de manageri a fost că nu mai sunt suficienți medici pentru a realiza tratamente speciale în afară de COVID, iar tot deranjul îi costă. Desigur, pandemia a crescut prețurile în masă, la nivel global, însă la noi în țară clinicile au reușit să se impună pe piață cu propriile reguli.
Între timp, în vara anului trecut a fost discutată măsura de co-plată, astfel că pacienții erau ajutați cu o sumă de bani să se trateze la privat, doar că acest ordin a fost înghețat până în 2025, ceea ce înseamnă că serviciile care nu pot fi făcute la stat, se fac la privat, în totalitate pe banii pacientului.
O altă măsură anunțată tot în vara anului trecut, era cea a prevenției care a fost dată uitării, astfel că persoanele peste 40 de ani care vor să-și facă analize gratuit trebuie să aștepte până se eliberează un loc, altfel dacă au nevoie urgent trebuie să scoată bani din buzunar.
În continuare ne întrebăm, încotro ne îndreptăm cu un sistem de sănătate în continuare șubrezit, cu sute de lei pe care pe plătim lunar la stat aproape degeaba și apoi ajungem tot la privat cu tarife stabilite de ei fără a fi controlați de vreo instituție a statului dacă serviciile sunt corect evaluate.
Chiar dacă urmează ca să avem spitale noi și moderne cu ajutorul banilor din PNRR, nici acum ministrul Alexandru Rafila nu este convins de fondurile alocate la sănătate, astfel că până să ajungă să acceseze banii, au de rezolvat conflictul cu cei din USR, autorii proiectului PNRR.
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!