21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăEconomieEconomie internăInflație uriașă de 8,19%. Cum justifică analiștii acest record

Inflație uriașă de 8,19%. Cum justifică analiștii acest record

Inflația anuală a României a urcat în decembrie 2021 la 8,19% cea mai mare valoare din 2005 încoace. Dar România nu este singura, Polonia afișând o inflație anuală de 8,6%, Statele Unite 7%, iar Germania 5,3%.

Analiza lui Bogdan Maioreanu

În timp ce în Europa, principalul motor al inflației este creșterea abruptă a prețurilor la gazele naturale, în SUA principalul factor este creșterea prețurilor la benzină.

Un sondaj recent realizat în Statele Unite arată că, în ceea ce privește cauzele acestei creșteri bruște a prețurilor, experții și cetățenii obișnuiți au opinii diferite. În timp ce experții încearcă să pună datele în teorii economice, cetățenii pun efectele inflației în relatări  care dau vina pe guvern, Covid și companii.   

În România, datele din decembrie 2021 arată o creștere anuală a prețurilor de 6,69% pentru alimente, 10,73% pentru bunuri și 4,49% pentru servicii. Dar aceste cifre nu spun întreaga poveste. Într-un an, prețul gazelor naturale a crescut cu peste 51%, în timp ce prețul combustibililor a crescut cu 22,4%.

 Prețul energiei electrice a crescut cu aproape 15%, iar cel al încălzirii cu 14%. În ceea ce privește alimentele, uleiul de gătit este campionul anului la creșterea prețurilor cu 27,17%, urmat îndeaproape de cartofi cu aproape 25%, mălai cu 15%, zahăr și margarină cu aproape 12%. Prețul pâinii a crescut cu 10%. Mulți dau vina pe pandemie, pe politicieni, pe guvern și pe companii pentru această situație. Dar această situație nu este existentă doar în România.

În Statele Unite, inflația anuală a crescut în 2021 la 7%, cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Prețul benzinei a crescut cu aproape 50%, cel al energiei cu aproape 30%, iar cel al gazelor naturale cu aproape 25%. Prețurile mașinilor second-hand au crescut cu peste 37%, iar cele ale mașinilor noi cu 11%. Prețurile alimentelor au crescut cu 6,3%.

Sunt cifre care îngrijorează guvernele și experții, cetățenii și companiile. Cu toate acestea, o lucrare recentă despre cum văd oamenii inflația din Statele Unite, elaborată de un grup de cercetători europeni, arată că explicațiile privind cauzele inflației sunt foarte diverse, de la experți la profani.

Cercetătorii au intervievat, în noiembrie 2021, 1.029 de respondenți din Statele Unite, un eșantion reprezentativ pentru populația americană în ceea ce privește sexul, vârsta, regiunea și venitul total al gospodăriei și 163 de manageri de companii. De asemenea, autorii au intervievat 104 experți, dintre care 55% sunt stabiliți în SUA, majoritatea fiind profesori sau cercetători la instituții americane de renume.

Experții consideră că inflația este generată, printre altele, de probleme legate de ofertă și de creșterea rapidă a cererii, de banii ieftini și de stimulentele guvernamentale. De exemplu, un expert consideră că „problemele legate de lanțurile de aprovizionare sunt probabil cel mai important factor. Cererea crescută din cauza pandemiei, combinată cu nivelul istoric ridicat al economiilor, bunăstării gospodăriilor, care a făcut consumatorii mai puțin sensibili la preț, este probabil al doilea factor important”.

În timp ce experții încearcă să încadreze cifrele în teorii economice, narațiunea din zona managerilor de companii și a familiilor este mai simplă. „Faptul că guvernul a împărțit bani „gratis” ca pe bomboane, acum plătim cu toții pentru acei bani gratis pe care ni i-a dat”, este un răspuns venit din gospodăriile americane. Alte răspunsuri se concentrează mai mult pe probleme legate de ofertă: „există lipsuri nu numai în ceea ce privește produsele, ci și în ceea ce privește producția și livrarea”.

Conform sondajului, multe familii folosesc narațiuni care nu sunt prezente în manualele de economie, dar care au fost predominante în mass-media: cetățenii obișnuiți menționează frecvent pandemia (15,5%), proasta gestionare din partea guvernului (24,1%) sau corporațiile care încearcă să-și mărească profiturile (8%). Aproape niciunul dintre experți nu oferă aceste explicații.

Cum va evolua inflația din SUA în următoarele 12 luni?  Potrivit sondajului, experții prevăd o rată a inflației de 3,7%, față de 4,1% cea previzionată de manageri și 4,7% de oamenii obișnuiți. În următorii 5 ani, experții prevăd o rată a inflației de 2,6%, în timp ce managerii și oamenii obișnuiți se așteaptă la rate ale inflației de 3,4% și respectiv, 3,9%. Acest lucru arată că toate categoriile de respondenți intervievati se așteaptă ca inflația să revină la niveluri mai scăzute în viitor. Cu toate acestea, în timp ce experții consideră că inflația în cinci ani va fi doar puțin mai mare decât ținta de 2% a Fed, oamenii obișnuiți și managerii se așteaptă ca inflația să fie în mod constant mai mare.  

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...

Parcul Tudor Arghezi va avea plajă ecologică

O bijuterie naturală de aproximativ trei hectare va lua naștere într-una din zonele aflate într-o continuă dezvoltare, din Sectorul 4. Înconjurat de o cofetărie,...

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă