13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăEducația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă Cosmin Marinescu

Educația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă Cosmin Marinescu

Educația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă profesorul universitar Cosmin Marinescu, consilier al președintelui Iohannis.

“În lumea interconectată și societatea digitalizată de astăzi, cunoștințele financiare au devenit instrumente esențiale, care fac adesea diferența dintre succes și eșec, atât la nivel personal, cât și în planul obiectivelor naționale de dezvoltare. Fără o minimă înțelegere a finanțelor și a economiei de piață, oamenii devin vulnerabili, dependenți economic și social, manipulați pe calea insidioasă a extremismului, populismului sau promisiunilor fără acoperire financiară. În sens fundamental, educația financiară este cea mai sigură investiție din portofoliul de capital uman al unei națiuni”, subliniază Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidențial avertizează că, potrivit unor statistici din anul 2023, “30 la sută dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară”.

“Tocmai de aceea este imperativ să investim, în mod consecvent și principial, în instruirea financiară a fiecărui cetățean, în calitate de contribuabil și utilizator de produse și servicii financiare, prin programe sectoriale și naționale care să nu mai lase loc de interpretări, amânări sau suprapuneri de responsabilitate. Un prim pas în această direcție s-a făcut prin introducerea educației financiare în școală, ca disciplină obligatorie”, afirmă Cosmin Marinescu.

Pe 11 aprilie, de Ziua educației financiare, Cosmin Marinescu a participat la Forumul educației financiare, organizat de Banca Națională a României, unde a transmis un mesaj din partea președintelui Iohannis. De asemenea, în numele președintelui României, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a oferit decorațiile aferente Ordinului „Meritul Industrial și Comercial” unor entități cu rol important în dezvoltarea programelor de instruire financiară: Academia de Studii Economice, Bursa de Valori București, Asociația Română a Băncilor, Institutul de Studii Bancare și Institutul de Studii Financiare.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă