13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăCum ar putea afecta agresiunea Rusiei piețele bursiere și ce instrumente merită...

Cum ar putea afecta agresiunea Rusiei piețele bursiere și ce instrumente merită urmărite?

Vestea venită din partea serviciilor de informații americane conform căreia agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este foarte probabilă a adus neliniști mari în piețele bursiere vineri. Deși Rusia a negat, situația nu pare să se îmbunătățească, arată într-o analiză de azi XTB, casă de brokeraj pe bursele internaționale.

Mărfuri – petrol, aur, platină, paladiu și grâu

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol, iar materia primă este un substitut pentru gazul natural, care s-a regăsit într-o ofertă tot mai restrânsă în Europa.

Aurul a fost în mod tradițional „o alegere de top” în vremurile de incertitudine geopolitică, dar atenția s-ar putea orienta către paladiu și platină – acestea sunt tot metale prețioase, dar Rusia este mult mai importantă în aceste sectoare fiind exportatorul numărul 1, respectiv 2. În cele din urmă, atât Rusia, cât și Ucraina sunt producători importanți de grâu.

Valute – atenția se orientează pe USD / RUB

Perechea valutară este o alegere destul de evidentă – orice conflict este dăunător pentru rubla rusească, chiar și în pofida prețurilor ridicate ale petrolului și a creșterilor semnificative ale ratei dobânzii în Rusia. Pe de altă parte, USD atrage lichiditate în perioade de criză, așa că USD/RUB este alegerea investitorilor pe plan valutar.

3 scenarii – invazie, tensiune și compromis

Cel mai nefericit scenariu este cel al invaziei – deja sugerat de serviciile de informații americane. Invazia înseamnă sancțiuni, dar de fapt lipsa unor sancțiuni sunt cheia pentru o reacție aici (deoarece cele mai puternice măsuri – cum ar fi excluderea Rusiei de la sistemul SWIFT – se presupune că nu sunt disponibile).

Piețele știu că, dacă Rusia invadează, forțarea acesteia să se retragă va fi costisitoare și asta va alimenta incertitudinea și teama. Estimare critic negativă pentru acțiunile rusești, negativă pentru acțiunile globale, pozitivă pentru petrol, metale prețioase și USD / RUB.

Scenariul cel mai probabil ar putea fi cel de prelungire a tensiunii – Moscova poate face amenințări atât timp cât obține anumite rezultate (se vorbește despre autonomie sau chiar despre referendumuri în părțile de est ale Ucrainei). Deși este complicat din punct de vedere politic, acest scenariu poate fi de fapt un motiv de detensionare pentru piețe. Atâta timp cât riscul de invazie scade, acest scenariu este pozitiv pentru acțiuni, în timp ce este negativ pentru petrol, metale prețioase și USDRUB.

Nu în ultimul rând, un scenariu pe care ne-ar plăcea să-l vedem – există un compromis solid și trupele rusești sunt retrase din zona de graniță cu Ucraina. Acest lucru ar fi pozitiv pentru acțiuni (în special pentru băncile din Rusia și indicele RUS50), dar negativ pentru petrol, metale prețioase și USDRUB. Din păcate, acest scenariu pare să fie și cel mai puțin probabil.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă