22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăCât de fericiți ar fi românii dacă s-ar introduce venitul universal garantat...

Cât de fericiți ar fi românii dacă s-ar introduce venitul universal garantat – studiu Revolut

  • Patru din 10 români se declară fericiți cu nivelul de avuție personală din prezent, în timp ce 16% dintre respondenții la un studiu Revolut spun că banii nu au de-a face cu fericirea
  • Înțelepciunea care vine odată cu înaintarea în vârstă influențează percepția că fericirea nu depinde de banii din cont (10% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18-34 de ani față de 23% pentru respondenții cu vârste peste 55 de ani)
  • Un salariu lunar net de 2.000 de euro ar fi mai mult decât mulțumitor pentru majoritatea respondenților români (34%). O treime dintre ei s-ar bucura și de mai puțin, adică de un salariu de cel puțin 1.000 euro net/ lună
  • Aproape jumătate dintre respondenți (49%) îmbrățisează ideea unui venit universal garantat. 16% dintre români nu știu încă ce să creadă despre acest concept de venit

România este una dintre cele trei țări unde s-a remarcat cea mai mare creștere a nivelului de fericire a populației, în ultimii 15 ani, potrivit World Happiness Report 2022, care a fost prezentat de Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie. În ciuda recesiunii economice din 2008-2012, a pandemiei de COVID-19 și a instabilității economice din ultimul an, românii adoptă un stil de viață cu standarde tot mai ridicate și aspiră la mai mult echilibru în situația lor financiară, potrivit unui studiu realizat de Dynata pentru Revolut, printre 1.000 de români, la începutul anului 2023.

O vorbă din bătrâni spune că banii nu aduc fericirea. Dar studiul realizat de Revolut indică faptul că un anumit nivel de libertate financiară și stabilitate contribuie la confortul psihic al românilor și, implicit, la sentimentul de împlinire personală. Mai ales dacă acesta este generat de eliberarea de stresul financiar, de gesturile de altruism față de cei apropiați sau de capacitatea de a obține maximum de beneficii de pe urma veniturilor realizate. Cu ajutorul digital banking-ului sau al super-aplicațiilor financiare de tipul Revolut, consumatorii au acces transparent, non-stop la banii lor, într-un mediu sigur și pot economisi, investi sau administra banii cu doar câteva apăsări de ecran. Pe măsură ce tehnologia devine tot mai accesibilă și digitalizarea e pe buzele tuturor, tot mai mulți români folosesc conturile deținute în banca din telefonul mobil ca pe principalul cont bancar.

Cât de mult depinde fericirea personală de avuția acumulată?

Patru din zece români declară că sunt fericiți cu actuala lor avuție, în timp ce 16% consideră că fericirea nu are de-a face cu banii. Totuși, o treime dintre respondenții la studiul realizat de banca digitală Revolut susțin că stresul financiar îi împiedică să fie fericiți și dacă ar avea mai mulți bani ar putea să se bucure mai mult. Femeile sunt mai afectate decât bărbații de lipsa resurselor financiare (38% vs. 31%) la fel ca românii cu vârste cuprinse între 45-54 de ani (37%) și cei care trăiesc în zona de sud-vest a țării (Banat și Oltenia, 41%).

Fiecare generație pare că are un slogan legat de bani și fericire. Percepția generală este că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă financiar și că ar putea fi mai nefericiți din cauza lipsurilor financiare provocate de creșterea costului de trai. Cu toate acestea, înțelepciunea adusă de trecerea prin încercările vieții îi face pe aceștia să fie cel mai puțin afectați de lipsa banilor. Mai puțin de 30% dintre românii cu vârsta peste 65 de ani se declară nefericiți din cauza resurselor financiare insuficiente, acesta fiind cel mai scăzut procent înregistrat pentru toate categoriile de vârstă.

Generația Z (18-24 de ani) are obiective ambițioase: ei pur și simplu visează să fie bogați ca celebritățile și nu aibă nici cea mai mică grijă a banilor (15%, cel mai mare procent la acest răspuns). În segmentul de vârstă 25-44 de ani se găsesc „activiștii”. Animați mai ales de sentimente de apartenență socială, acești consumatori sunt preocupați mai mult ca alte grupuri de vârstă de modul în care se împarte avuția în societate și de incluziunea financiară (18%). Pentru această categorie, funcționalități prin care pot face ușor transferuri de bani, precum transferurile peer2peer sau Revolut Donații, prin care se pot susține financiar categorii sociale vulnerabile, sunt foarte utile deoarece facilitează sprijinirea celor mai puțin fericiți dintre semeni.  

Cum ar arăta un instrument de măsurat „sentimentul față de bani”?

Dacă ar exista un instrument de măsurat fericirea adusă de veniturile realizate, să îi spunem FinMoodMeter, în cazul românilor, indicatorul s-ar opri undeva între 1.000 și 2.000 de euro salariu net lunar. O treime dintre respondenții la studiul Revolut au declarat că ar fi fericiți dacă ar avea un salariu de cel puțin 1.000 de euro net pe lună, iar 34% ar avea nevoie de peste 2.000 de euro net pe lună pentru a duce viața care să îi facă se simtă fericiți. 16% indică acest prag al fericirii ca fiind la 3.000 de euro net pe lună, iar 17% la peste 4.000 de euro.

În privința opțiunilor în funcție de vârstă, cei mai mulți dintre respondenții cu vârste cuprinse între 55-64 de ani (34%) au ales tot pragul de 1.000 de euro/ lună, în timp ce categoria de vârstă 25-34 de ani a optat în cea mai mare măsură (37%) pentru un prag minim al salariului net lunar de 2.000 de euro (37%). Pentru cei de 18-24 de ani, indicatorul se duce la peste 3.000 euro/ lună (20%).

Cum ar arăta o hartă a fericirii în România, bazată pe aspirațiile salariale ale concetățenilor noștri? Cei mai mulți dintre românii din sud-vestul țării (Banat – Oltenia) ar fi fericiți cu cel puțin 1.000 de euro/ lună (35%). 43% dintre respondenții care sunt localizați în centrul țării ar considera un nivel fericit al salariului lunar la 2.000 de euro, iar aproape un sfert dintre bucureșteni țintesc un venit minim de 3.000 euro/lună. Cel mai mare procent de răspunsuri (8%) în favoarea salariului de cel puțin 4.000 euro/lună se înregistrează în nord-estul țării, procent egal cu cel al românilor din nord-vestul țării care cred că fericirea începe de la un salariu și mai mare, de cel puțin 5.000 de euro/lună. Tot în sud-vestul țării se întâlnesc și cei mai mulți români pentru care este clar că fericirea depinde de banii din cont – și ar fi bine să aibă disponibili cel puțin 10.000 de euro/lună (5% dintre respondenți).

Ce îi face pe români mai fericiți – să cheltuiască pentru ei sau pentru alții?

Indiferent că fac cheltuieli din egoism sau din altruism, românii sunt la fel de fericiți. Cinci din zece români declară că sunt mai fericiți să cheltuiască pentru nevoile proprii decât pentru alte persoane sau pentru experiențe alături de prieteni și de cei dragi. Cu toate acestea, cheltuielile făcute pentru experiențele alături de familie îi fac mai fericiți pe respondenții la acest studiu Revolut  mai mult decât dacă ar cumpăra obiecte/ produse (21% vs 7%). Această tendință este vizibilă și din datele interne ale Revolut. Și în luna februarie 2023, cheltuielile românilor cu Revolut au continuat să crească, față de luna februarie 2022, clienții locali efectuând cu 15% mai multe tranzacții. Inclusiv suma totală a plăților a crescut, față de februarie 2022, cu 13%, iar cea mai mare creștere a cheltuielilor realizate de un client român mediu în februarie 2023 a fost înregistrată pentru turism și călătorii (+17%). Următoarea categorie bugetară cu o creștere importantă a fost cea a cheltuielilor pentru divertisment (+14% sumă medie cheltuită/ utilizator în februarie 2023 vs. februarie 2022).

Potrivit studiului Dynata și Revolut, respondenții din categoria 18-24 de ani se bucură să își rezolve propriile nevoi (21%), dar în egală măsură sunt fericiți atunci când cumpără diverse produse pentru cei apropiați (11%). Seniorii sunt cei care apreciază mai mult banii cheltuiți pentru fericirea celor din jur (31%), iar respondenții din categoria 35-44 de an sunt la fel de fericiți și dacă cheltuiesc pentru ei și dacă sunt generoși (59%).  

Românii din vestul țării sunt foarte fericiți atunci când își împlinesc propriile dorințe (20%), dar sunt și cei mai generoși –  13% au răspuns că preferă să le ofere altora diverse cadouri dacă vor să fie fericiți. În schimb, locuitorii din nord-estul țării au o atitudine mai echilibrată față de cheltuielile pentru ei înșiși/ pentru alții și spun că sunt la fel de fericiți în ambele situații (59%).

Fiind una dintre cele mai folosite soluții de banking digital din România, Revolut contribuie la confortul psihic al clienților, care apelează la super-aplicația financiară pentru cheltuielile de zi cu zi, dar și pentru a da copiilor bani de buzunar, cu Revolut <18. 

Potrivit datelor interne ale Revolut, apetitul românilor pentru divertisment și călătorii alături de cei dragi a fost în creștere anul trecut. În 2022, bugetul anual cheltuit de un utilizator mediu Revolut din țara noastră a fost distribuit astfel: divertisment – 749 euro/an, turism – 530 euro/an, cumpărături – 500 euro/an, produse alimentare și bunuri de larg consum – 375 euro/an, restaurante, baruri, cafenele – 338 euro/an, transport – 298 euro/an și utilități – 246 euro/an.

Cât de fericiți ar fi românii dacă s-ar introduce venitul universal garantat? 

Banii nu pot garanta fericirea, dar un venit universal garantat îi poate face mai fericiți pe cel puțin jumătate dintre românii care au răspuns la studiul realizat de Revolut. Chiar dacă ideea unui venit universal necondiționat și garantat pare dezirabil pentru cei mai mulți români, există un procent important de 36% care nu susțin neapărat această idee, mai ales deoarece o consideră nesustenabilă sau pentru că nu este potrivită cu ambițiile și standardele lor de viață. Faptul că 16% dintre respondenți au ales varianta de răspuns „nu sunt decis/ă” ne arată că, pentru moment, conceptul este insuficient cunoscut de o parte importantă a populației, iar femeile par a avea și mai puțin informații despre el comparativ cu bărbații (20% vs. 10%).

Respondenții din categoria de vârstă 25-34 de ani sunt cei mai mari susținători ai venitului universal garantat, cu 30% în favoarea acestui principiu indicând că astfel ar fi eliminat un element de stres financiar – asigurarea unui venit lunar. Cu 22% dintre respondenți indicând venitul universal garantat drept o modalitate de eliminare a inegalităților financiare, același segment de vârstă se dovedește a fi cel mai favorabil ideii de venit universal garantat. Respondenții din categoria de vârstă 55-64 de ani sunt neîncrezători că o un asemenea venit ar putea să le confere același stil de viață (11%) și aceiași respondenți au înregistrat și cel mai ridicat procent de răspunsuri (8%) „nu ar fi o soluție pentru că ar distruge ambițiile personale”.

Pentru românii care trăiesc în sud-vestul țării, venitul universal garantat este cea mai bună cale de a nu se mai îngrijora în legătură cu banii (27%). În nord-vestul țării, acesta este văzut ca o modalitate de a diminua disparitățile de avuție și de a încuraja incluziunea financiară (23% dintre respondenți). Bucureștenii sunt în favoarea acestui tip de venit, dar consideră că acesta ar fi prea puțin accesat de către români (12%). Viziunea împărtășită de cei mai mulți dintre rezidenții din nord-estul țării este că venitul universal garantat nu este sustenabil (25%) sau că acesta nu le-ar permite să își păstreze un anumit standard al vieții (14%). Cel mai mare procent de respondenți care nu sunt siguri de utilitatea acestui tip de venit și au prea puține informații pentru a-și forma o părere se înregistrează în sud-vestul țării (22%).

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă