26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăEconomieDonald Trump reimpune tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu din Brazilia...

Donald Trump reimpune tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu din Brazilia şi Argentina

Trump a făcut anunţul pe Twitter, ceea ce i-a făcut pe oficialii celor două ţări să ceară explicaţii din partea Washingtonului. Preşedintele a afirmat că Brazilia şi Argentina ”prezidează asupra unei deprecieri masive a monedelor lor”.

Cele două ţări au încercat în mod activ să întărească realul şi pesoul în raport cu dolarul, dar monedele s-au depreciat parţial din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, potrivit analiştilor.

Trump, care nu a oferit detalii legate de noul său plan, a spus că slăbiciunea monedelor Brazilei şi Argentinei îi afectează pe fermierii americani, care sunt o categorie de populaţie importantă pentru el, înaintea alegerilor din noiembrie 2020.

Războiul comercial dintre SUA şi China a făcut ca produsele agricole americane să fie mai puţin competitive comparativ cu cele din Brazilia şi Argentina.

”Voi reintroduce imediat tarifele pentru oţelul şi aluminiul livrat în SUA din cele două ţări”, a scris Trump.

Reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Biroului Reprezentantului pentru Comerţ nu au răspuns imediat solicitării de comentarii.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, un susţinător deschis al lui Trump, care a promovat legături mai strânse cu SUA, a afirmat într-un interviu acordat la un post radio local că îl va suna pe omologul său american şi că este încrezător că acesta îi va asculta îngrijorările.

Guvernul brazilian a anunţat că se află deja în discuţii cu Washingtonul. O sursă apropiată reacţiei Braziliei a respins afimaţia SUA referitoare la manipularea monedei, notând că banca centrală lucrează pentru a întări realul.

Ministrul pentru Producţie din Argentina, Dante Sica, a spus că anunţul lui Trump este ”neaşteptat” şi că încearcă să discute cu oficiali americani. În plus, Ministerul de Externe din Argentina a anunţat că va începe negocieri cu Departamentul de Stat.

În acest an, Argentina a exportat în SUA oţel şi aluminiu în valoare de circa 700 de milioane de dolari, a spus Sica.

Acţiunile producătorilor americani de oţel din SUA au crescut luni, în urma anunţului lui Trump. Titlurile United States Steel au urcat cu 3%, iar AK Steel Holding cu 5,8%.

Titlurile producătorilor brazilieni au scăzut iniţial, dar apoi au recuperat din pierderi.

Acţiunile Ternium Argentina au scăzut cu 5,5% după tweet-ul lui Trump, fiind, potrivit JP Morgan, cel mai expus productor de oţel din America Latină la tarifele din SUA. Ulterior, titlurile Ternium Argentina au recuperat o parte din pierderi, fiind tranzacţionate în declin cu 2,9%.

Cele mai citite

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în februarie

Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările...

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

BAT în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demarează luna aceasta campania anuală „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Această inițiativă urmărește...

George Simion, președintele AUR, l-a suspendat pe vicepreședintele Marius Lulea

Deputatul George Simion, președintele AUR, a anunțat că-l suspendă pe Marius Lulea din funcția de prim-vicepreședinte al partidului, pe motiv că Lulea ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă