23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeEconomieDe ce s-a apreciat aurul la cel mai mare preţ din ultimii...

De ce s-a apreciat aurul la cel mai mare preţ din ultimii şapte ani

Preţul gramului de aur a crescut de la 192,5382 lei la 194,9091 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel din 28 noiembrie 2012, când a fost 195,3930 lei. Ce arată acest lucru?

Poate arăta, de exemplu, spune universitarul Cristian Păun, „o creştere de preţ temporară, pe fondul mutării unor bani din active mai speculative, precum criptomonedele, spre ceva mai stabil, ce nu are un preţ oarecum la nivelul valorii sale reale. Investitorii, la sfatul unor fonduri de investiţii, au decis să mizeze pe aur“.

Această creştere, aminteşte Păun pentru „Romania liberă“, apare când piaţa e inundată cu dolari, pe fondul relaxării cantitative făcute de Federal Reserve. „Când tipăreşti trilioane de dolari, banii băltesc în economie, plimbaţi între conturi. Lichiditatea din sistem creşte volatilitatea preţurilor. Banii se mută foarte uşor dintr-o parte în alta: de pe criptomonede pe aur, de pe aur pe petrol ş.a.m.d. S-ar putea să fie ceva de moment“, spune profesorul.

„Trebuie să vedem dacă în spate nu se ascunde o posibilă panică, temere, informaţie că lucrurile nu merg foarte bine, şi atunci ne mutăm pe aur“, atrage atenţia Cristian Păun.

 

Investiţia în aur

În ultimii ani, aurul nu a fost marea vedetă a plasamentelor, comparativ cu alte active, criptomonedele sau anumite acţiuni. „Un prieten a investit în aur. Eu în real estate. Am câştigat mai mult, inclusiv din creşterea valorii apartamentelor. Alt prieten a investit într-o criptomonedă românească. A câştigat mai mult ca mine. Cred că acum aurul revine la modă şi pentru că a fost subevaluat“, opinează Păun.

Aurul are şi utilizare economică. Peste 90% din cantitate se află în prezent în bănci centrale. Pentru valoarea economică, rămâne foarte puţin în piaţă şi se foloseşte tot mai mult în electronică şi electrotehnică. Şi piaţa bijuteriilor a crescut foarte mult, pentru că se tranzacţionează aur în bijuterii undeva la peste 2.000 t/an. „Avem o cerere de bijuterii şi pe fondul unui boom economic, care a generat consum mai mare“, a spus Păun.

 

Cele mai citite

Slovacii mătură progresiștii de la putere

Nu cred că strategii partidelor aflate la guvernare în România înțeleg ce se întâmplă cu pulsul electoral al țărilor europene, la aproape doi ani...

Modificări importante pentru șoferii Uber și Bolt, dar și pentru clienți. Ce se pregătește la nivel european?

Modificarea legislației europene ar putea afecta companiile de ridesharing, iar șoferii Uber sau Bolt vor trebui să respecte alte reguli, deoarece nu vor...

Ajutor de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului, noua companie care a preluat Complexul Energetic Hunedoara, cu activele date în plată

Guvernul va acorda un ajutor de stat de 70 de milioane de lei Complexului Energetic „Valea Jiului”  pentru punerea în siguranță a extracției de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies