25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieDe ce s-a apreciat aurul la cel mai mare preţ din ultimii...

De ce s-a apreciat aurul la cel mai mare preţ din ultimii şapte ani

Preţul gramului de aur a crescut de la 192,5382 lei la 194,9091 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel din 28 noiembrie 2012, când a fost 195,3930 lei. Ce arată acest lucru?

Poate arăta, de exemplu, spune universitarul Cristian Păun, „o creştere de preţ temporară, pe fondul mutării unor bani din active mai speculative, precum criptomonedele, spre ceva mai stabil, ce nu are un preţ oarecum la nivelul valorii sale reale. Investitorii, la sfatul unor fonduri de investiţii, au decis să mizeze pe aur“.

Această creştere, aminteşte Păun pentru „Romania liberă“, apare când piaţa e inundată cu dolari, pe fondul relaxării cantitative făcute de Federal Reserve. „Când tipăreşti trilioane de dolari, banii băltesc în economie, plimbaţi între conturi. Lichiditatea din sistem creşte volatilitatea preţurilor. Banii se mută foarte uşor dintr-o parte în alta: de pe criptomonede pe aur, de pe aur pe petrol ş.a.m.d. S-ar putea să fie ceva de moment“, spune profesorul.

„Trebuie să vedem dacă în spate nu se ascunde o posibilă panică, temere, informaţie că lucrurile nu merg foarte bine, şi atunci ne mutăm pe aur“, atrage atenţia Cristian Păun.

 

Investiţia în aur

În ultimii ani, aurul nu a fost marea vedetă a plasamentelor, comparativ cu alte active, criptomonedele sau anumite acţiuni. „Un prieten a investit în aur. Eu în real estate. Am câştigat mai mult, inclusiv din creşterea valorii apartamentelor. Alt prieten a investit într-o criptomonedă românească. A câştigat mai mult ca mine. Cred că acum aurul revine la modă şi pentru că a fost subevaluat“, opinează Păun.

Aurul are şi utilizare economică. Peste 90% din cantitate se află în prezent în bănci centrale. Pentru valoarea economică, rămâne foarte puţin în piaţă şi se foloseşte tot mai mult în electronică şi electrotehnică. Şi piaţa bijuteriilor a crescut foarte mult, pentru că se tranzacţionează aur în bijuterii undeva la peste 2.000 t/an. „Avem o cerere de bijuterii şi pe fondul unui boom economic, care a generat consum mai mare“, a spus Păun.

 

Cele mai citite

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă