Euro s-a apreciat. BNR sau mofidicările din Codul Fiscal să fie cauza?

Moneda unică europeană atinge un nou maxim pe piața interbancară, în raport cu leul, ajungând până la valoarea de 4,63 lei. Acesta este cel mai mare nivel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară. Analiștii și specialiștii în finanțe au părerile împărțite. Unii susâin că vinovată este Banca Națională, în timp ce alții pun creșterea pe seama tensiunilor sociale generate de modificările din Codul Fiscal.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 08.11.2017 - 13:29

Moneda unică europeană atinge un nou maxim pe piața interbancară, în raport cu leul, ajungând până la valoarea de 4,63 lei. Acesta este cel mai mare nivel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară. Analiștii și specialiștii în finanțe au părerile împărțite. Unii susțin că vinovată este Banca Națională, în timp ce alții pun creșterea pe seama tensiunilor sociale generate de modificările din Codul Fiscal.

Atât sindicatele, cât şi patronatele au criticat aspru modificările Codului fiscal anunţate de Guvern, în special cea referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România, a declarat pentru Agerpres, că piața a reacționat după comentariile băncii centrale care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs și una mai redusă de ratele de dobândă. 

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a explicat marți că există trei variabile care nu pot fi "ținute" concomitent: rezerva, cursul și dobânzile. România a făcut o combinație între acestea, în sensul că nu a ținut nici la rezervă, pentru că acesta a fost mult peste ceea ce este definit ca fiind optim. În ceea ce privește dobânzile, Mugur Isărescu a spus că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificație, că România este mult mai bine pregătită și cu un grad de euroizare mult mai scăzut.

"Ceva trebuie să se miște mai mult și acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luați asta că e doar pe o singură direcție. Piața îl plimbă, nu ați văzut cum e și cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E și mai inteligent să faci așa ceva. Toată chestia e să credem că piețele funcționează", a explicat șeful băncii centrale.

Citește totul despre:

Comentarii