31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăEconomieCriza EnergeticăPoziția României în criza energetică

Poziția României în criza energetică

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu i-a prezentat omologului său ceh, Zbyněk Stanjura, poziția României în privința revizuirii regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere, într-o întâlnire care a avut loc la Bruxelles, în marja reuniunilor Consiliului ECOFIN și Eurogrup în format extins.

Cehia va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al acestui an, iar ministrul ceh al Finanțelor a dat asigurări că ajungerea la un compromis pe tema guvernanței economice europene va fi una dintre prioritățile mandatului său.

Cei doi miniștri au convenit că revenirea la vechile reguli fiscale europene nu este realistă, fiind nevoie de o nouă abordare care să mențină plafonul maxim de 3% pentru deficitul bugetar. În același timp, eventualele soluții de compromis ar trebui să se aplice unitar, pentru toate statele membre.

”România susține asigurarea flexibilității pentru investiții, inclusiv în ceea ce privește principalele provocări cu care ne confruntăm în materie de securitate și de criză energetică.

Din acest punct de vedere, salutăm angajamentul Cehiei de a trata prioritar reforma regulilor fiscale pe perioada Președinției Consiliului UE, cu asigurarea unui echilibru între viteza procesului și calitatea rezultatului negocierilor.

Într-un context critic din punct de vedere geopolitic, dar și marcat de provocările creșterilor prețurilor la energie, a inflației sau a perspectivei producerii unor blocaje în lanțurile de aprovizionare, reforma adecvată a regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere poate duce la revigorarea investițiilor necesare pe piața energiei și în domeniul apărării.

Din acest punct de vedere, criza prețurilor la energie poate fi atenuată și cu ajutorul reformei Pactului de Stabilitate și Creștere”, a subliniat, în cadrul discuției, ministrul Adrian Câciu.

Discuțiile dintre cei doi miniștri ai Finanțelor au vizat și evoluțiile pe alte dosare importante precum revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei (ETD) sau pachetul ”Fit for 55”, propus de Comisia Europeană în 2021.

În același timp, ministrul Adrian Câciu a asigurat sprijinul României pentru implementarea priorităților Cehiei pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2022.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiții pentru climă și sănătate al lui Biden

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiţii pentru climă şi sănătate al lui Joe Biden, o victorie politică semnificativă pentru preşedintele american...
00:02:01

VIDEO: Suspectul în cazul atacului asupra lui Salman Rushdie a fost identificat

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care s-a ascuns ani de zile după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să îl ucidă din cauza...

Spania, Festivalul Medusa: O persoană a murit, după ce scena a căzut din cauaza vântului puternic. VIDEO

O persoană a murit și cel puțin alte 40 au fost rănite, după ce vântul puternic a provocat prăbușirea unor părți ale unei scene...
Ultima oră
Pe aceeași temă