32.2 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăBloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale...

Bloomberg: IPO-ul Hidroelectrica mizează şi pe activele de 22 mld. dolari ale fondurilor de pensii

Gigantul energetic Hidroelectrica priveşte în prezent către fonduri de pensii cu 22 miliarde de dolari active pe măsură ce se pregăteşte să realizeze una dintre cele mai mari listări ale unei companii europene de energie regenerabilă, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Hidroelectrica a captat interesul fondurilor Pilon II pentru oferta publică iniţială (IPO), estimată a se realiza la începutul verii, în cadrul căreia ar putea strânge circa două miliarde de euro. Compania ia în calcul distribuirea unui dividend cu un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărători, spun sursele agenţiei de ştiri, potrivit Mediafax.

Vânzarea de acţiuni ar putea atrage un miliard de euro din partea fondurilor locale de pensii, estimează Mihai Bratfalean, equity portofolio manager, divizia din România a asiguratorului olandez Aegon. Având în vedere că Hidroelectrica va avea o pondere mare în indicele BET – de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti – mulţi investitori şi-ar putea umfla ordinele pentru a se asigura că obţin suficiente acţiuni, continuă Bratfalean.

IPO-ul companiei de stat ar putea începe la jumătatea lui iunie şi s-ar putea finaliza până la finele lunii. Oferta va fi compusă din acţiuni vândute de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investment, deţinând 20% din capitalul social al Hidroelectrica.

Tranzacţia s-ar putea solda cu cel mai mare IPO din istoria pieţei româneşti de capital şi s-ar plasa lângă cele mai mari listări din Europa de Est. De la începutul anului, companiile au strâns 1,2 miliarde de dolari prin IPO-uri în Europa de Est, cu 85% mai mult decât perioada similară din 2022, an în care pieţele au fost afectate de războiul din Ucraina şi consecinţele lui economice, arată datele Bloomberg.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Țara europeană unde tinerii nu vor mai avea voie să fumeze. Li se va interzice prin lege

Această măsură este luată în calcul în Marea Britanie.Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, are în vedere introducerea unora dintre cele mai dure măsuri...

condamnat la închisoare și bătut de interlopi

Toate necazurile au apărut în viața lui după ce s-a îmbogățit peste noapte. Mihai Cazacu a fost vizat în 2017 de o anchetă...

Adrian Porumboiu: Premierul face pe croitorașul cel viteaz. Taie, taie, taie

Adrian Porumboiu, om de afaceri cu investiţii în domeniul agricol, a susţinut, la Prima TV, că eliminarea facilităţilor pentru angajaţii din construcţii şi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies