Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Costel Alexe: „Brașovul va fi primul mare oraș care va avea transportul în comun 100% electric!”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a circulat n Brașov cu cel de-al 14-le-a autobuz electric din cele 52 finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu. Autobuzul a parcurs astăzi primii kilometri de test înaintea intrării in circuitul tpublic.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 11.09.2020 - 18:46

„Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ținta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Brașov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Brașovul dă un semnal puternic întregii țări și administrațiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraș din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanțăm achiziția de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat și tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110. 000 km, iar finanțarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanțăm prim AFM”, a spus ministrul Costel Alexe.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Bugetul programului este de 480 milioane lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Astfel, prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).
„Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate și vor accesa integral acești bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile orașelor din România. Trebuie ca în viitorul apropiat să investim mai mult în România, în tot ceea ce înseamnă mijloacele de transport public în comun, pentru a aduce reale beneficii comunităților. Am anunțat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător. Prin toate programele derulate prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne propunem, mai ales în acest context pandemic, să reducem degradarea mediului crescând calitatea vieții în orașele din România”, a declarat ministrul Costel Alexe.
Sunt vizate, în special, cele 14 aglomerări cu depășiri frecvente ale valorilor maxime de emisii poluante. Este vorba despre municipiile: București, Bacău, Brăila, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, la care se adaugă orașul Măgurele din județul Ilfov și comuna Brazi, din județul Prahova.

„În primul rând, reducem emisiile de CO2 și particule în suspensie provenite de la actualele vehicule utilizate. 10% din emisiile de CO2 ale unui oraș sunt provocate de autobuzele urbane. Prin implementarea programului, sperăm să reducem această valoare la jumătate, cel puțin în orașele beneficiare. În plus, înlocuirea vehiculelor vechi cu unele noi și moderne vor face mult mai atractive, pentru cetățeni, rețelele de transport public local. Asta înseamnă că tot mai mulți români vor renunța la mașinile personale, în favoarea transportului public. Rezultă mai puține mașini pe străzi, deci mai puțină poluare. Nu în ultimul rând, vehiculele ecologice sunt mult mai prietenoase cu mediul inclusiv în ceea ce privește zgomotul sau mirosurile. Cu siguranță, accesarea acestui program va avea un impact direct asupra calității vieții în orașele beneficiare”, a adăugat ministrul Alexe.

Citește totul despre:

Comentarii