Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Coronavirus. Creşterea economică din Zona Euro va fi probabil sub 1,2%

Comisia Europeană anunţă că creşterea economică din Zona euro va fi probabil sub ritmul de 1,2%, anticipat în februarie pentru 2020, din cauza coronavirusului Covid-19.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2020 - 15:14

Documentul, pregătit pentru o teleconferinţă a miniştrilor de Finanţe, nu include o estimare nouă pentru creşterea economică a celor 19 state din zona euro, din cauza incertitudinilor numeroase.

”În timp ce epidemia se extinde în afara Chinei, impactul asupra economiei UE şi a economiei globale ar putea fi semnificativ, în orice caz peste cel anticipat în estimarea de Iarnă a Comisiei”, potrivit Executivului UE.

În estimarea făcută pe 13 februarie, Comisia anticipa un avans economic de 1,2% pentru zona euro, în acest an şi cel viitor, subliniind că este prematur de estimat efectele epidemiei.

“Având în vedere starea precară a economiei mondiale şi îndatorarea ridicată a multor ţări şi sectoare, reacţia pieţei financiare ar putea exacerba consecinţele pentru economia mondială cu mult peste impactul direct al epidemiei!”, arată nota Comisiei Europene, citată de News.ro.

Potrivit Comisiei, o evaluare economică mai precisă depinde de datele epidemiologice, de gravitarea şi durata măsurilor de prevenire, de zilele de muncă pierdute şi de alte probleme.

”În anumite scenarii, efectele indirecte, prin intermediul reacţiilor pieţei financiare şi a încrederii, pot fi semnificative pe termen mediu. De asemenea, contează tipul de reacţii prin intermediul politicilor”, consideră Comisia.

Băncile centrale din SUA şi Canada au reacţionat deja prin reducerea dobânzilor cheie cu 0,5 puncte procentuale.

Miniştrii din UE au spus că reglementările europene le permit flexibilitatea de a răspunde ”unor evenimente neobişnuite, care ies de sub controlul guvernului”, după ce Italia, grav afectată de epidemia de coronavirus din nodul industrial al ţării, a anunţat un pachet de măsuri fiscale.

Un posibil scenariu pentru Zona Euro este cel avansat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care anticipează că creşterea economică din zona euro va fi mai lentă în 2020, de 0,8%, sub ritmul de 1,1% prognozat în noiembrie.

Comentarii