10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEximBank: IMM-urile rămân ţinta noastră principală

EximBank: IMM-urile rămân ţinta noastră principală

EximBank a plătit în perioada 2009 – 2011 peste 2.000 de compensaţii de dobândă, astfel că mai mult de 44 de milioane de lei s-au întors în conturile societăţilor comerciale care au aplicat pentru acest produs specific, a declarat Luminiţa Manolache, vicepreşedintele EximBank, în cadrul Forumului IMM care se desfăşoară la Romexpo.

“Prin intermediul EximBank o societate comercială poate recupera până la 50% din dobânda plătită la creditele de investiţii contractate în lei de la orice bancă comercială. La finele anului trecut am prelungit perioada de acordare a acestei facilităţi până în 2014, lucru care va permite agenţilor economici să-şi reducă în continuare cheltuielile cu dobânda pe care o plătesc la credite”, a explicat oficialul EximBank.

Acesta a punctat că portofoliul de produse dedicat IMM-urilor cuprinde atât produse standard, aflate în oferta oricărei bănci comerciale (credite pentru activitatea curentă sau credite de investiţii), cât şi produse unice, cu componentă de ajutor de stat – aşa cum sunt compensarea parţială a dobânzii sau creditele cu dobândă subvenţionată.

“Creditele cu dobândă subvenţionată sunt produse aprobate de Comisia Europeană prin care care ni se permite ca anumite credite în lei – creditele de investiţii – să fie subvenţionate cu până la cinci puncte procentuale din dobândă. Este o facilitate extrem de importantă atât din punctul de vedere al ajutorului de stat – care generează lichidităţi şi facilitează accesul la finanţare, cât şi prin prisma faptului că această dobândă este fixă pe toată perioada de creditare. În momentul de faţă sunt foarte puţine bănci în piaţă care îşi permit să acorde credite cu dobândă fixă, o facilitate care permite IMM-urilor să aibă foarte clar fluxul de numerar pentru companie”, a mai spus vicepreşedintele EximBank.

Potrivit oficialului băncii, la finele anului trecut, rata medie a dobânzii la această categorie de credite varia între între 4,6% şi 5,6% (în funcţie de categoria de performanţă financiară a solicitantului), faţă de o rată medie a dobânzii la credite la nivelul pieţei bancare de 10,5%.

În categoria creditelor cu dobândă subvenţionată intră:
• Creditul de dezvoltare pentru IMM – valoarea creditului este de până la 1,5 milioane de euro, în echivalent lei şi se poate acorda pe o perioadă de 10 ani.

• Creditul pentru capital de lucru – destinat finanţării activităţii curente, poate ajunge până la 300.000 de euro, în echivalent lei, perioada de creditare fiind de maximum 12 luni.
• Microcredit pentru IMM – destinat finanţării proiectelor de investiţii şi / sau a activităţii curente, valoarea creditului variind între 10.000 şi 35.000 de euro.
• Creditul de investiţii flexibil pentru IMM – destinat finanţării proiectelor de investiţii, valoarea maximă a creditului fiind de până la un milion de euro, în echivalent lei.
• Creditul pentru femei antreprenor – destinat IMM-urilor în care femeile sunt fie acţionari majoritari, fie deţin în acelaşi timp calitatea de administrator şi acţionar minoritar; poate fi utilizat pentru investiţii sau finanţarea activităţii curente, suma maximă care se poate acorda fiind de 100.000 de euro, echivalent în lei.

“În ultimii trei ani, susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii a fost una dintre priorităţile strategice ale EximBank, iar creşterea ponderii pe care IMM-urile o au în portofoliul clienţilor de credite al băncii până la 40% la finele anului trecut arată că banca îşi îndeplineşte misiunea de susţinere a proiectelor companiilor locale. Şi în acest an vom continua să acordăm aceeaşi atenţie deosebită proiectelor derulate de întreprinderile mici şi mijlocii”, a mai spus Manolache.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă