3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieCine accesează fonduri nerambursabile la sate

Cine accesează fonduri nerambursabile la sate

Mii de locuitori din mediul rural au depus proiecte la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). Dorin Opreanu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Constanța (OJFIR) a declarat că instituția a primit, prin intermediul sesiunilor de depunere a proiectelor în anul 2017, 422 de solicitări de finanțare a investițiilor în mediul rural, cu o valoare eligibilă de 76.821.574 euro.

„La nivelul județului Constanța au fost contractate în anul 2017 un număr de 331 proiecte pe toate submăsurile aflate în derulare, cu o valoare publică contractată de 76.524.990 euro din care au fost deja plătiți 28.181.515, 28 euro. În ultimii doi ani au fost contractate la nivelul județului Constanța 508 proiecte cu o valoare de 103.095.036 euro și o valoare plătită de 41.674.384,38 euro”, a precizat Dorin Opreanu, director OJFIR Constanța.

 De la tractoare..

La nivelul județului Constanța, multe dintre proiecte au vizat achiziția de utilaje agricole și echipamente. Astfel, s-au achiziționat prin intermediul proiectelor, 75 tractoare de diverse capacități, 36 de combine și 486 de echipamente agricole (semănători, pluguri, grape, discuri, mașini de administrat îngrășăminte, mașini de erbicidat etc). Aceste achiziții au dus la creșterea randamentului activității în exploatațiile agricole și la eficientizarea timpilor de exe-cutare a lucrărilor agricole. De asemenea, tinerii fermieri s-au axat pe sectorul legumicultură (în câmp sau în spații protejate). Culturile cele mai frecvente au fost: dovleci, porumb zaharat, pepeni, iar în spații protejate – ardei, roșii, castraveți, vine-te etc. În sectorul zootehnic majoritatea proiectelor au vizat ferme de vaci de lapte. Procentul de ajutor public a fost de 100%, ceea ce înseamnă că beneficiarul nu trebuie să depună cofinanțare. S-au mai aprobat proiecte pentru fermele mici apicole (creșterea albinelor și extracția mierii). Valoarea ajutorului nerambursabil este de 15.000 de euro iar procentul de ajutor public este de 100%.

 …la servicii de îngrijire corporală

 AFIR, prin organizațiile județene, acordă fonduri și pentru proiecte non-agricole. În județul Constanța, anul trecut au fost evaluate 75 de proiecte cu o valoare totală de 4.500.000 euro, fiind contractate 55 de proiecte cu valoare totală de 3.300.367 euro din care a fost plătită suma de 2.281.169 euro. Beneficiarii proiectelor depuse pe sectorul non-agricol s-au orientat în cea mai mare parte spre activitatea de prestări-servicii, IT, contabilitate, secretariat, activități fotografice. Acestea repre-zintă aproximativ 60% din solicitări. De asemenea au existat solicitări pentru sectorul auto (service, spălătorie, vulcanizare) în procent de 10%. Sectorul de îngrijire corporală și cosmetică reprezintă tot 10% din noile afaceri. Diferența de 20% este reprezentată de o paletă largă de afaceri din mediul rural cum ar fi: fabrici de jucării din lemn, diverse activități meșteșugărești (ex. ceramică, olărit, producție textile – ii tradiționale), dresaj canin, pensiuni agroturistice, croitorie, spălătorie textile, instalații, atelier de fier forjat. „În urma implementării acestor tipuri de proiecte, vor fi generate un număr de minimum 40 de noi locuri de muncă în mediul rural”, a precizat Dorin Opreanu, directorul OJFIR Constanța.   

NOUTATE. Fonduri pentru Delta Dunării

Începând cu anul 2017, AFIR a lansat sesiuni de primire a cererilor de finanțare și pentru zona Deltei Dunării. Astfel, prin instrumentul ITI – Delta Dunării, OJFIR Constanța a primit 43 de solicitări de finanțare, în valoare totală de 6.931.405 euro, solicitări care se adaugă la cele de mai sus. De asemenea, prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (G.A.L.) au fost depuse în anul 2017 un număr de 20 de cereri de finanțare cu o valoare eligibilă de 1.959.212 euro. Pe teritoriul județului Constanța sunt organizate 7 astfel de Grupuri de Acțiune Locală, prin intermediul cărora solicitanții din arealul fiecărui GAL pot depune diverse tipuri de proiecte.

OPORTUNITATE. Discuție despre PNDR 2020

AFIR a organizat marți, 16 ianuarie 2018, o întâlnire de lucru privind oportunitățile de finanțare pentru anul 2018, disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Am început deja, sub coordonarea domnului ministru Petre Daea și a secretarului de stat Alexandru Potor, dezbaterile asupra viitorului Politicii Agricole Comune. Deși pare un orizont de timp destul de îndelungat, anul 2020 trebuie să ne găsească pregătiți pentru o nouă programare financiară. Am speranța că România va primi fonduri europene mai consistente, care să asigure o modernizare completă a agriculturii românești”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

 

Cele mai citite

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă