32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăEconomieChangpeng Zhao: Cine este miliardarul Binance?

Changpeng Zhao: Cine este miliardarul Binance?

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, nu ar putea fi acuzat niciodată că gândește la nivel mic. Chiar și în 2017, anul în care a lansat afacerea în China, avea ambiții uriașe: „Vrem să preluăm întreaga piață!” a spus el personalului dintr-un grup de chat al companiei, scrie Reuters.

CEO-ul în vârstă de 46 de ani nu a cedat și a ajuns unde și-a dorit. Anul acesta, Zhao a simțit că un obiectiv major îi era aproape la îndemână: un loc la masa de sus a finanțelor.

„Ideea că un start-up vechi de cinci ani ar putea să se maturizeze și să funcționeze la același nivel cu o instituție financiară care există de 200 de ani a fost cândva imposibil de înțeles. Dar azi suntem aproape acolo”, a scris miliardarul în ianuarie, într-o recenzie a precedentului an.

Acest vis pare mai îndepărtat săptămâna aceasta, după ce Zhao și Binance au fost trimiși în judecată luni de Comisia de tranzacționare a mărfurilor futures (CFTC) din SUA pentru operarea unui pretins schimb „ilegal”.

Cele două națiuni sunt la „cuțite.”

Pentru anul 2022, Binance a salutat progresul înregistrat în respectarea reglementărilor din întreaga lume. Bursa s-a străduit de-a lungul anului să consolideze afirmațiile clienților, a spus acesta, dezvoltând „cea mai bună echipă de securitate și conformitate” a cripto.

Totuși, potrivit autorităților de reglementare din SUA, Binance a derulat un program de conformitate „fals”.

Conform ordinelor lui Zhao, Binance, cel puțin din iulie 2019 până în prezent, le-a spus angajaților și clienților să se abată de la verificările de conformitate, a spus CFTC. Binance a crescut și și-a ascuns baza de utilizatori din SUA. Mai mult, nu a reușit să stabilizeze spălarea de bani, lucrur cerut de instituțiile financiare, a susținut acesta, invocând o serie de practici raportate pentru prima dată de Reuters într-o serie de investigații asupra bursei anul trecut.

„Părea a fi un caz destul de clar de evaziune și trebuia să intervenim agresiv și să o facem cât mai repede posibil, deoarece aceasta era o fraudă continuă”, a declarat președintele CFTC, Rostin Behnam, pentru CNBC.

Ca răspuns la acuzațiile S.U.A., Zhao a scris pe un blog: „Plângerea pare să conțină o prezentare incompletă a faptelor și nu suntem de acord cu caracterizarea multora dintre aspectele pretinse”.

Binance este, de asemenea, investigat de Departamentul de Justiție al SUA pentru presupuse încălcări ale sancțiunilor penale și spălare de bani, a raportat Reuters în decembrie, unii procurori considerând că au suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Zhao și alți directori de top.

Binance și Zhao nu au răspuns solicitărilor de comentarii pentru acest articol. Un purtător de cuvânt al Binance a declarat luni că firma va continua să „colaboreze” cu autoritățile de reglementare.

Zhao s-a născut în China înainte de a se muta în Canada în 1989, când avea 12 ani, la două luni după represiunea din Piața Tiananmen împotriva protestatarilor pro-democrație, a scris el pe un blog anul trecut.

Magnatul, cunoscut de personalul său și de adepții online sub inițialele sale CZ, a străbătut globul în căutarea succesului, lucrând în Tokyo și New York înainte de a se muta la Shanghai, unde a îmbrățișat cripto și a fondat Binance în 2017.

Expansiunea sa a fost dramatică.

Binance a devenit cel mai mare schimb de criptomonede din lume în decurs de șase luni și acum reprezintă aproximativ 60% din volumele globale de tranzacționare criptografică, potrivit companiei de cercetare CryptoCompare.

Zhao a controlat Binance încă din primele sale zile, a raportat Reuters în octombrie, ca un lider puternic angajat să păstreze secretul și concentrat pe dominarea pieței.

„Zhao nu răspunde nimănui în afară de el însuși”, a spus CFTC în plângerea sa.

CEO-ul a instalat un cerc strâns de asociați, dintre care mulți au lucrat sau studiat în China, în locuri de muncă de top, a arătat raportul Reuters din octombrie. Cofondatorul Yi He conduce acum filiala cu capital de risc de 7,5 miliarde de dolari a Binance, precum și alte departamente cheie. Zhao și He au fost într-o relație romantică de câțiva ani și au împreună un fiu care s-a născut în Statele Unite.

În timp ce Binance a angajat pe scară largă oameni din mediile financiare și de reglementare tradiționale în ultimii ani, controlul strict al lui Zhao asupra companiei sale a continuat.

El a folosit în mod regulat aplicația de mesagerie Signal, cu funcția de ștergere automată activată, pentru a comunica cu subalternii Binance și alte persoane de contact pe subiecte de la finanțe la conturi, potrivit CFTC.

Amploarea averii personale a lui Zhao este neclară. În septembrie, el a scris pe Twitter că o estimare Forbes a averii sale la 17,4 miliarde de dolari era o „opinie subiectivă”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă