10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieCele mai bune afaceri ale unor companii româneşti

Cele mai bune afaceri ale unor companii româneşti

Afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ acționariat românesc au atins anul trecut nivelul-record de 164,1 miliarde de lei (92 de miliarde de lei în 2010). Și profitabilitatea a urmat aceeași tendință, de la 5,17 miliarde de lei în 2010, la 12,1 miliarde de lei, în 2018.

În anul 2017, afacerile cumulate ale celor mai importanți investitori cumulau 146,6 miliarde de lei, în creștere cu peste 10 miliarde de lei față de anul precedent.

Se constată încă o dată, aşadar, o decuplare accentuată a mediului de business de actualitatea politică şi formarea unui ecosistem care amortizează provocările apărute în perioadele cu turbulenţe.

Topul 30 este condus de OMV Petrom, prin OMV Petrom Marketing SRL şi OMV Petrom SA, cu 35,6 miliarde de lei. Următoarele două locuri din top sunt ocupate, în ordinea cifrei de afaceri, de Rompetrol Rafinare SA și Rompetrol Downstream SRL, cu afaceri cumulate de 25 de miliarde de lei, în anul 2018.

Clasamentul este completat de Kaufland România SCS (10,8 miliarde de lei, în anul 2018) și Lidl Discount SRL (7,7 miliarde de lei), ambele din grupul Schwarz, apoi Dedeman SRL (7,2 miliarde de lei), Engie SA (6 miliarde de lei), Orange România SA (5,7 miliarde de lei) și Romgaz SA (4,96 miliarde de lei).

Cu alte cuvinte, în top 10 avem două companii româneşti 100%: una privată (Dedeman) şi una de stat (Romgaz).

 

Următoarele 20

În top 30 de business-uri care includ acționari români, alcătuit de Frames, urmează, în ordinea cifrei de afaceri, Hidroelectrica SA, Dante International SA (eMag), Electrica Furnizare SA, Mediplus Exim SRL, E.ON Energie SA, Fildas Trading SRL, Altex România SA, OMV Petrom Gas SRL, Complexul Energetic Oltenia, Transelectrica SA, Telekom România Communication SRL, Takata România SRL, Alro SA, Oscar Downstream SRL, Coca-Cola HBC Romania SRL, Enel Energie Muntenia SA, Enel Energie SA, BlueAir Avation SA, Nuclearelectrica SA și Telekom România Mobile Communications SA.

Toate aceste companii au înregistrat împreună afaceri cumulate de 60,7 miliarde de lei, în anul 2018, față de 58,6 miliarde de lei, în anul 2017.

Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Șapte răniți după un accident de circulație pe DN 7, la ieşirea din Deva spre Arad

Şapte persoane care se aflau într-un microbuz au fost rănite într-un accident de circulaţie care a avut loc marţi seara pe DN 7, la...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă