30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăEconomieCe vrea Standard & Poor's, concret, de la România

Ce vrea Standard & Poor’s, concret, de la România

Agenţia ar putea scădea ratingul în următoarele 24 de luni. La S&P’s, următorul rating în jos e BB+, cu perspectivă pozitivă, cel mai bun rating de junk.

România a fost downgradată la BB+, cu perspectivă negativă, pe 27 octombrie 2008, apoi ridicată la BB+ cu perspectivă stabilă pe 9 martie 2010, upgradată iar la BB+ cu perspectivă pozitivă pe 22 noiembrie 2013 şi, în fine, scoasă din junk pe 16 mai 2014, la BBB-, cu perspectivă stabilă.

„Înțelegem că guvernul vrea să mențină majorarea pensiilor, ceea ce duce deficitul la peste 3% din PIB, în creșteri cumulate de cheltuieli, în 2020 – 2022.” Standard & Poor’s

„Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale și la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni negative asupra bilanțurilor din sectorul public și privat”, spune S&P’s.

Agenţia de rating susţine că „există motive de a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite, pentru 2020 – 2022. Înțelegem că guvernul vrea să mențină majorarea pensiilor, din Legea pensiilor, ceea ce duce (n.n.: deficitul) la peste 3% din PIB, în creșteri cumulate de cheltuieli, în 2020 – 2022”.

 

S&P’s se gândeşte la anticipate

În al doilea rând, explică Standard & Poor’s, “orice plan de compensare a măsurilor bugetare este complicat de viitoarul ciclu electoral. Având în vedere că deficitul public va depăși plafonul UE, de 3% din PIB, e posibil ca România să nu poată evita procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene”, în care România a mai fost supusă între anii 2009 şi 2013.

În al treilea rând, o încetinire economică ar avea impact asupra veniturilor guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare. În scenariul macroeconomic de bază, agenţia de rating presupune că creșterea rămâne aproape de 3% până în anul 2022.

S&P’s consideră că mediul politic volatil va frâna guvernul interimar, condus de Ludovic Orban, în dorinţa de a realiza o consolidare fiscală fiabilă înainte de alegerile generale de anul viitor.

„Dacă propunerea bugetului 2020 nu va primi sprijin parlamentar în votul bugetului din decembrie, perspectiva alegerilor rapide va crește”, spune agenţia.

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă