10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieCât de mari sunt băncile care au fraudat fiscul în UE

Cât de mari sunt băncile care au fraudat fiscul în UE

Procurorii, ofițerii de poliție și investigatorii fiscali germani au percheziționat unsprezece bănci germane, în căutarea dovezilor privind fraudele fiscale suspectate la clienți ai unei foste unități offshore a Deutsche Bank.

În centrul anchetei se află o mică firmă din Insulele Virgine care face parte din Deutsche Global Trust Solutions și a fost ulterior vândută de DB creditorului din Insulele Bermude N.T. Butterfield & Son. Tranzacția a fost anunțată în octombrie 2017 și terminată până la sfârșitul lunii martie a anului 2018. Butterfield a refuzat să comenteze.

Raidurile au avut loc la Frankfurt și în alte șase orașe din Germania și au implicat ofițeri de la Poliția Criminală Federală, Oficiul de Stat pentru Investigații Penale din Hamburg și șase autorități fiscale regionale diferite.

Opt persoane fizice, clienți ai unei foste unități DB din Insulele Virgine Britanice, se află sub lupa anchetatorilor. O persoană familiară cu ancheta a declarat pentru Financial Times că, din câte ştie acum, nici unul dintre suspecți nu era angajat Deutsche Bank.

Cel mai mare creditor din Germania a subliniat că investigațiile nu au fost îndreptate împotriva sa, ci împotriva anumitor indivizi. “Deutsche Bank cooperează cu parchetul și prezintă în mod voluntar toate documentele solicitate”, au spus surse oficiale DB.

“Raidul este legat de un mare creditor german din Frankfurt, din cauza suspiciunii de spălare a banilor pe 29 și 30 noiembrie 2018”, au declarat procurorii criminalişti din Frankfurt, ce conduc ancheta. La acea dată, mai mult de 170 de ofițeri percheziţionaseră sediul central și alte birouri DB.

În februarie, creditorul a afirmat că “știrile negative privind Deutsche Bank, inclusiv raidul procurorilor”, au fost un factor ce a contribuit la o pierdere financiară, în al IV-lea trimestru. Şeful executiv DB, Christian Sewing, a declarat în ianuarie că, “până în prezent, nu avem dovezi de conduită necorespunzătoare din partea noastră”.

Noi raiduri au vizat casele suspecților, în șase locații diferite, și birourile a patru contabili și șase administratori de avere din Hamburg. “Inculpații sunt persoane bogate supuse impozitării germane”, au declarat procurorii, adăugând că persoanele sunt suspectate de evaziune fiscală.

“Se crede că au înființat trusturi pe Insulele Virgine Britanice, cu sprijinul unei foste filiale a unui mare creditor german, pentru a ascunde de autorităţile germane veniturile din investiții și a evita plata impozitelor”, se arată în declarație.

Top bănci din UE vinovate de fraude de miliarde

Ingineriile fiscale operate de băncile de top din UE costă trezoreriile statelor membre 55,2 miliarde de euro, a arătat o investigație transfrontalieră citată de EUObserver. Înșelătoriile, considerate “cel mai mare furt de taxe din istoria europeană”, au implicat DB și Banco Santander, cei mai mari creditori din Germania și Spania.

Au fost implicate şi băncile germane Commerzbank, Hypovereinsbank, Landesbanken și Warburg, banca britanică Barclays, banca franceză BNP Paribas și băncile globale JPMorgan, Meryll Lynch, Morgan Stanley și UBS.

Înșelătoriile au funcționat prin cumpărări de acțiuni și obligațiuni ce permit băncilor să ascundă identitățile clienților. Aceasta îi ajută pe clienți să solicite reduceri fiscale false duble, ori reduceri multiple de impozit pe câștigurile de capital la tranzacțiile anonime.

Frauda i-a costat pe contribuabilii germani 31,8 miliarde de euro, pe francezi 17 miliarde de euro, pe cei italieni 4,5 miliarde de euro și pe danezi 1,7 miliarde de euro, între anii 2001 și 2016, a estimat ancheta. Ingineriile au afectat şi Austria, Belgia, Finlanda, Olanda și Spania.

 

Anchetă transfrontalieră

Primele informaţii au apărut în Germania, în anul 2016. Amploarea fraudelor a fost dezvăluită într-o anchetă transfrontalieră, implicând 19 mass-media din 12 țări, ce au consultat peste 180.000 de pagini de documente, inclusiv scrisori ale procurorilor germani.

“Acesta e cel mai mare jaf de taxe din istoria europeană”, a declarat Christoph Spengel, expert în taxe la Universitatea din Mannheim, pentru Die Zeit. Știrile vin după dezvăluirile că cel mai mare creditor din Danemarca, Danske Bank, a săvârșit cea mai mare spălare de bani din istoria europeană.

Banca daneză a spiralat peste 200 de miliarde de euro, legate de surse ruse suspecte, provenite din jurisdicţii estoniene. DB recunoscuse anterior că a gestionat 10 miliarde de euro din tranzacții ilegale rusești.

Presa a dezvăluit o scrisoare din partea procurorului din Köln către Banco Santander, care mărturisea că a fost suspectat că a “planificat și executat operaţiuni” ce au facilitat o “evaziune fiscală severă”. Inspectorii fiscali germani au percheziționat casele șefilor Warburg Bank. Majoritatea băncilor au negat ilegalităţile.

“În materie de moralitate, M. Warburg & Co nu are nicio vină”, a spus banca. Banco Santander a anunţat doar că “cooperează pe deplin” cu autoritățile germane. Schema de fraudare a fost creată de Hanno Berger, un fost inspector fiscal german care locuiește acum în Elveția.

El a declarat Reuters că a dat prima dată ideea sa băncii australiene Macqaurie (implicată și aceasta în mai multe escrocherii), dar întregul truc s-a bazat pe o lacună din legislaţia fiscală. “Statul german nu poate pedepsi pe alții pentru greșelile sale”, a spus el. Mai ţineţi minte ce spunea SO Vântu acum vreo 10 ani? Cam aşa: „Întăriţi-vă statul!”.

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă