15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăEconomieCare sunt diferentele dintre leasingul financiar si cel operational?

Care sunt diferentele dintre leasingul financiar si cel operational?

Astfel, in anul 2018, piata de leasing financiar a inregistrat 2,5 miliarde de euro, adica o crestere de peste 14% fata de anul anterior.

 In acest domeniu, exista doua tipuri de finantari pentru care poti opta: leasing financiar sau leasing operational. Leasingul financiar se distinge de cel operational din mai multe puncte de vedere, una dintre principalele diferente fiind faptul ca, in cazul leasingului financiar, la finalul contractului de finantare, clientul devine proprietarul bunului.  Rata de leasing financiar este cota-parte din valoarea de intrare a bunului, iar dobanda de leasing se stabileste pe baza ratei convenite prin acordul partilor. In cazul leasingului operational, legiuitorul foloseste notiunea de chirie, care se stabileste cu acordul partilor.

 

Alegerea intre leasingul financiar si cel operational depinde foarte mult de asteptarile si nevoile clientului si nevoile companiei pentru care opteaza pentru finantarea de acest tip.

 

Ce este leasingul financiar?

 

Leasingul financiar este considerat un sistem avantajos de finantare a bunurilor. Acesta implica trei parti cu roluri bine definite. Este vorba despre utilizator, care selecteaza bunul dorit si ermenul de livrare. Acesta isi poate negocia si conditiile de incheiere a contractului de leasing. Finantatorul, care de obicei este o companie de leasing, trebuie sa achizitioneze printr-un contract bunul cerut de client (utilizator). Ulterior ii va da clientului o buna parte din fondurile necesare pentru a-si achizitiona obiectul dorit.

 

Pe parcursul contractului, utilizatorul plateste o rata lunara firmei de leasing, compusa din dobanda, cota-parte din valoarea bunului si alte comisioane (daca este cazul). La finalul perioadei, clientul devine proprietarul bunului.

 

 

Ce este leasingul operational?

 

Leasingul operational presupune transferarea dreptului de utilizare al unui bun catre o companie, in conditiile achitarii unei rate lunare fixe. Aceasta din urma trebuie sa acopere toate costurile de functionare ale bunului, dar si alte servicii suplimentare.  Toate riscurile sunt preluate de catre firma de leasing operational.

 

Clientii care opteaza pentru un leasing operational vor beneficia de o rata fixa, care va fi stabilita in cadrul contractului, fara a se plati un avans. Acest aspect va permite utilizarorilor sa isi gestioneze cu usurinta veniturile.

 

Forma de finantare este caracterizata si printr-o mobilitate crescuta, datorita faptului ca firma de leasing operational iti poate da la schimb un alt bun, pe perioada contractului, in cazul in care masina, de exemplu, este imobilizata. De obicei, firmele care opteaza pentru un leasing operational se bazeaza pe faptul ca, pe termen lung, vor economisi o suma importanta de bani.

 

 

Beneficiile leasingului financiar

 

 

Clientul care apeleaza la un leasing financiar va avea acces la mai multe canale de vanzare, beneficiind si de posibilitatea de a estima valoarea ratelor cu ajutorul unui calculator de leasing, disponibil pe site-urile companiilor care ofera acest serviciu. Mai mult, cu aceasta forma de finantare, utilizatorul are posibilitatea sa obtina pana la 95% din pretul de achizitie al bunului, iar gajul este reprezentat doar de bunul cumpărat.

 

Leasingul financiar presupune costuri initiale scazute, motiv pentru care ar putea fi o varianta avantajoasa pentru afacerile aflate la inceput de drum. Acesta permite si o buna planificare a bugetului, avand in vedere ca presupune cheltuieli constante pe toata perioada contractuala. 

 

Unul dintre cele mai importante avantaje este reprezentat de faptul ca platile aferente sunt impartite pe parcursul mai multor ani. Asta ii permite clientului sa nu se impovareze cu plata unei sume semnificative de bani dintr-o singura transa. Metoda de finantare da posibilitatea firmelor sa investeasca in bunuri de inalta calitate, care in mod normal i-ar fi fost total inaccesibile din cauza costurilor.

 

Foarte important este si faptul ca leasingul financiar are un grad redus de birocratie, scurtand timpul de acordare a finantarii. Mai mult, majoritatea companiilor de leasing au inclus pe site-urile lor si un sistem online prin care cererile de finantare pot fi aprobate in maximum 24 de ore de la aplicare. La finalul perioadei contractuale, utilizatorul are posibilitatea de a cumpara bunul si de a rezilia contractul de leasing, aspect ce ofera flexibilitate in afaceri.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 12 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 12 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 12 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă