13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieBulgaria și Croația vor trece la moneda EURO, în timp ce România...

Bulgaria și Croația vor trece la moneda EURO, în timp ce România nu îndeplineşte condiţiile

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește condițiile pentru a adopta moneda EURO. Vecinii bulgari vor trece la euro din 1 ianuarie 2024, iar Croația a anunțat că este pregătită să adere la zona euro în 2023.

România nu îndeplineşte condiţiile de aderare la zona euro

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană anunță că, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari, țara noastră nu îndeplinește criteriile pentru a adopta această monedă.

Aceste concluzii sunt prezente în Raportul de convergenţă din 2022, unde sunt evaluate și progresele pe care vecinii noștri le-au parcurs (inclusiv țara noastră) în ceea ce privește aderarea la zona euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, Suedia și România. Acestea reprezintă cele 7 țări care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, potrivit Agerpres.

Rarpotul Comisiei Europene transmite că, legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Numărul statelor care au adoptat euro va crește de la 1 ianuarie 2023 și va ajunge la 20, deoarece Croația este pregătită să facă acest pas.

Se pare că doar Suedia și Croația îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor. Croația și Bulgaria sunt două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă