19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăEconomieBugetul de pensii în 2022 – 2023 va ajunge la peste 160...

Bugetul de pensii în 2022 – 2023 va ajunge la peste 160 de miliarde de lei

“Nu ne asumam o astfel de lege dacă nu era sigur că se poate şi aplica. Numai că e acest dacă. Economia trebuie să meargă”, afirmă Teodorovici. Aşadar, se pune problema sustenabilităţii. Problema e valoarea foarte mare a sumelor în joc. Sistemul este sustenabil sau ne ducem spre faliment?

„Sistemul financiar este nesustenabil, dar nu pot pronunţa cuvântul faliment, acesta înseamnă încetarea plăţilor, pentru că nu ai capacitatea de a plăti, de aceea nu-l folosesc. Statul plăteşte”, a declarat pentru RL Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

Ionescu explică faptul că actualul guvern „amplifică o situaţie financiară de nesusţinut în următorii ani. Statul chiar nu va avea de unde să facă plăţi decât împrumutându-se cu sume foarte mari de bani”.

Care sunt aceste sume? „Anul viitor, în total, pe asistenţă socială, vor fi de plată aproximativ 128 de miliarde de lei, conform calculelor mele, cu majorarea din toamnă. Cheltuiala e mult mai mare decât se spune”, avertizează expertul.

„Reţineţi că pensiile mai trebuie şi actualizate cu rata inflaţiei, obligatoriu de făcut până intră în funcţiune noua lege”, spune Valentin Ionescu. Potrivit legii noi, se majorează mai întâi punctul de pensie, cum prevede legea veche, până în 2021, iar de atunci rămâne de actualizat cu rata inflaţiei, dar, susţine Ionescu, se recalculează pensiile din anul 2022, iar aceasta ne va duce undeva la 160 – 165 de miliarde de lei. Aceştia sunt banii de care vom avea nevoie, din anul 2022 – 2023 încolo”.

 

De unde iei bani?

La anul, punctul de pensie se majorează cu 40,3%, ajungând la 1.775 de lei. În 2021, se majorează cu 5,3%, la 1.875 de lei. „Am făcut calculul numai cu privire la punctul de pensie, nu pot calcula corect actualizarea tuturor pensiilor, după noua formulă de calcul, cu valoarea punctului de referinţă, care majorează şi ea pensiile. De unde să iei banii aceştia?”, se întreabă retoric fostul demnitar, care a mai fost şi ministrul Privatizării în a doua jumătate a anilor 90.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă