3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriSimon Peters, analist eToro: „Reglementarea va trebui să se adapteze la piețele...

Simon Peters, analist eToro: „Reglementarea va trebui să se adapteze la piețele cripto, și nu invers”

Criptomonedele oferă, în prezent, cele mai mari randamente ajustate la risc, ne-a declarant într-un interviu Simon Peters, analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro. Acesta ne-a vorbit despre volatilitatea criptomonedelor, despre reglementarea din piață, dar și despre cum alegem cele mai bune criptomonede, având în vedere numărul mare de pe piață al acestora.

Cât de atractive mai sunt criptomonedele acum când economiile au început să se redreseze?

Criptomonedele sunt foarte atractive pentru investitori, unii dintre ei considerându-le drept acoperire împotriva inflației. De fapt, se poate spune că, în prezent, criptomonedele oferă cele mai mari randamente ajustate la risc. Cu toate acestea, totul se reduce la toleranța la risc a investitorilor. Toate investițiile implică riscuri, așa că este important ca investitorii să înțeleagă activul și argumentele de utilizare ale acestuia. De asemenea, este important să diversifice – prețurile criptoactivelor pot fi volatile, așa că investiți întotdeauna doar ceea ce vă puteți permite.

Piața a fost invadată de criptomonede. Cum le alegem pe cele mai bune?

Există mii de criptoactive pe piață și în fiecare zi apar altele. Acest lucru oferă investitorilor o mulțime de oportunități, dar, de asemenea, poate fi destul de copleșitor să analizezi diferitele cazuri de utilizare și să înțelegi diferitele nuanțe.

Pentru cineva care începe să se aventureze în domeniul cripto, un prim pas foarte indicat ar fi să se uite la ponderile capacităților de piață pe o sursă de încredere. Criptoactivele cu cele mai mari capitalizări de piață tind să fie cele care au cel mai mare număr de adepți, dezvoltare activă etc. – exemplele principale fiind bitcoin, ethereum și cardano. În acest fel, folosiți înțelepciunea mulțimii, ca să spunem așa, opinia colectivă a unui grup de indivizi, mai degrabă decât cea a unei singure persoane. De exemplu, la nivel global, în al doilea trimestru din 2021, Cardano a fost cel mai deținut cripto de pe eToro, înregistrând o creștere de 51% față de trimestrul anterior. Bitcoin, care a condus creșterea criptoactivelor pe piețele financiare la începutul anului, a rămas popular – cu o creștere de 42% a cererii, însă a fost eclipsat de ADA și a coborât de pe primul pe al doilea loc. ADA a fost, de asemenea, pe primul loc în top 10 al preferințelor românilor pe eToro, ethereum ocupând locul al doilea și Bitcoin locul al treilea.

De aici vă puteți uita la parametrii on-chain, cum ar fi numărul de adrese active, de asemenea, dacă proiectul este open source; site-uri precum github vă pot ajuta să vedeți activitatea de dezvoltare. Dacă acești indicatori sunt în creștere, atunci acesta tinde să fie un semn bun, deoarece cazul de utilizare este puternic. De asemenea, examinarea acreditărilor și a credibilității persoanelor-cheie implicate sau aflate în spatele unui proiect poate fi utilă, pentru a înțelege ce experiență au acestea.

În cele din urmă, efectuați cercetări cu privire la cazul de utilizare a proiectului/criptoactivului în sine. Ce problemă încearcă să rezolve sau ce nevoie a utilizatorilor încearcă să satisfacă? Dacă simțiți că există un argument de utilizare puternic pentru criptoactiv, atunci aceasta ar putea fi un proiect care ar putea fi adăugat în portofoliul dumneavoastră.

Criptomonedele sunt deja cunoscute ca având o volatilitate mare. Cât credeți că vom continua să vedem minime şi maxime mari pentru criptoactive?

Cred că vom continua să asistăm la o volatilitate ridicată în ceea ce privește criptoactivele în viitorul apropiat. Piețele de cripto, relativ vorbind, sunt mult mai lipsite de lichiditate decât alte piețe, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțin capital pentru a mișca prețurile în mod semnificativ.

Pe măsură ce piața cripto se maturizează și este adoptată în continuare (adică tot mai mulți oameni investesc în criptoactive – atât individual, cât și instituțional), lichiditatea se va îmbunătăți. Cu mai mulți participanți și mai mult capital în ecosistem, tranzacțiile mari din piață (care sunt cele care provoacă, în general, volatilitatea prețurilor) pot fi absorbite mai ușor.

De asemenea, este important de spus că, deși majoritatea consideră cripto ca fiind foarte volatile, alte piețe pot fi la fel de volatile. De exemplu, o analiză realizată de firma de gestionare a activelor Van Eck a arătat că peste 20% din S&P500 a fost mai volatilă decât bitcoin în aceeași perioadă de timp.

De asemenea, bitcoin și alte criptoactive tind să fie considerate “volatile”, deoarece prețul lor este stabilit în principal în raport cu dolarul american sau cu alte monede fiduciare. Pe măsură ce mai mult capital intră în ecosistemul cripto, mișcările procentuale ale prețului tind să echivaleze cu sume monetare mai mari, dar mișcările procentuale pot fi încă mici.

Totodată, ar trebui să căutăm să definim modul în care descriem “volatilitatea” atunci când abordăm cripto. De exemplu, există doar 21 de milioane de bitcoin. Dintre acești bitcoin, majoritatea oamenilor tind să uite sau nu sunt conștienți de faptul că există 100.000.000 de satoshis per bitcoin. Dacă am compara satoshis cu dolarul american, mai degrabă decât bitcoin cu dolarul american, atunci prețurile ar putea să nu pară la fel de volatile.

Se mai sperie investitorii în criptomonede de criticile dure venite din partea oficialilor bancari și ai reprezentanților autorităților de reglementare?

După părerea mea, faptul că guvernele doresc să introducă un anumit grad de reglementare sugerează că activele cripto sunt aici pentru a rămâne – acestea încep să recunoască importanța lor în ecosistemul serviciilor financiare. În cele din urmă, reglementarea va trebui să se adapteze la piețele cripto, și nu invers.

Cum au schimbat monedele virtuale sistemele financiare actuale?

Deși sunt diferite din punct de vedere arhitectural și, fără îndoială, nu sunt descentralizate, CBDC (Central Bank Digital Currencies) au fost inspirate de bitcoin și de alte tehnologii de registru distribuit.

Pandemia mondială a scos în evidență unele dintre ineficiențele din cadrul sistemului financiar actual. În SUA, de exemplu, cetățenii au primit sprijin financiar prin trimiterea de cecuri prin poștă, care trebuiau să fie încasate în locații fizice pentru unele persoane. În general, o soluție arhaică și care consumă mult timp. O monedă digitală și dacă cetățenii ar avea un portofel digital ar rezolva această problemă, deoarece plățile pot fi trimise instantaneu oricui, oriunde.

Finanțarea descentralizată ar putea, de asemenea, să schimbe împrumuturile personale. Platforme precum ethereum și aplicațiile de creditare construite pe aceste rețele ar putea ajuta în acest sens. De ce să mergeți la o bancă și să vi se aprobe un împrumut, care provine indirect din fondurile altei persoane, când puteți împrumuta prin intermediul unui fond comun de lichidități și să eliminați intermediarul? Împrumuturi mai rapide și, de asemenea, un potențial randament procentual mai bun pentru cei care contribuie la fondurile comune de lichidități față de cei care dețin numerar într-un cont de economii DeFi ajută persoanele fizice să preia controlul asupra propriilor nevoi financiare fără a avea nevoie de o autoritate centrală sau de alte părți terțe.

Ce înseamnă pentru piața criptomonedelor adoptarea BTC ca monedă oficială în El Salvador? Credeți că și alte state vor urma acest exemplu?

Chiar dacă El Salvador are o populație mai mică decât cea a Londrei sau a New York-ului, faptul că un guvern și o țară recunosc bitcoin ca mijloc legal de plată reprezintă o piatră de hotar în adoptarea criptomonedelor.

Lumea urmărește cum se desfășoară acest “experiment” din El Salvador, dar s-ar putea să nu putem stabili cu adevărat dacă este un succes sau nu decât peste câțiva ani. Atunci se va putea face o evaluare reală pentru a vedea dacă bitcoin și alte criptomonede ca mijloc legal de plată ar putea fi extinse și în alte țări.

Cu toate acestea, nedorind să rămână în urmă sau să fie în prima linie a schimbării, unele țări studiază și ele bitcoin ca mijloc legal de plată și calcă pe urmele Salvadorului – și anume Panama.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă