19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriInternetul a revoluționat sectorul financiar

Internetul a revoluționat sectorul financiar

Zilnic suntem bombardați cu o multitudine de informații. Astăzi, investitorul individual are acces la mai multe informații decât avea un manager de fond de risc (hedge) cu mai puțin de un deceniu în urmă. Heloise Greeff, unul dintre cei mai copiați Popular Investors de pe platforma de tranzacționare eToro, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre transformările tranzacționării, despre principalele greșeli ca investitor în online, dar și despre caracteristicile necesare pentru a avea succes în investiții.  

Cum a evoluat tranzacționarea în ultimii ani și care sunt principalele transformări?

Spațiul fintech este una dintre cele mai interesante evoluții istorice pentru investitorii de retail. Internetul a revoluționat sectorul financiar. În prezent, investitorul individual obișnuit are acces la mai multe informații decât avea un manager de fond de risc (hedge) cu mai puțin de un deceniu în urmă. Accesul la informație ne dă puterea de a lua decizii în cunoștință de cauză și de a ne controla finanțele. Platformele de investiții sociale demistifică opacitatea, eliminând barierele de intrare pentru a face investițiile mai accesibile tuturor celor interesați. Libertatea financiară este ultima frontieră pentru a asigura o egalitate reală, ceea ce este incredibil de important pentru femei și alte grupuri minoritare.

Care sunt principalele provocări ale tranzacționării în vremuri de criză?

Depășirea volatilității pieței bursiere în perioadele de incertitudine economică este una dintre cele mai mari provocări pentru orice investitor, în special pentru începători. Panica poate duce adesea la un comportament imprevizibil atât la nivelul pieței, cât și al investitorilor. Acest comportament irațional îi determină adesea pe oameni să își asume riscuri excesive sau să nu își asume niciun risc. Păstrarea controlului asupra emoțiilor în această perioadă este unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut.

Platformele de investiții online au câștigat teren. În ce măsură vedeți o tranziție de 100% către platformele online?

Platformele de investiții online, precum eToro, reduc barierele de intrare și facilitează mai mult ca oricând investițiile, reducând suma minimă care poate fi investită și comisioanele. Mai degrabă decât o tranziție de 100% către aceste platforme, e vorba de deschiderea pieței pentru investitorii care nu puteau participa anterior, deoarece suma minimă de intrare era prohibitivă. În timp ce unele persoane pot adopta platformele online în totalitate, altele pot alege o abordare hibridă.

Investițiile prin platforme online au devenit mult mai accesibile în ultimii ani. Există mai multe greșeli pe piețe din această cauză?

Riscul cel mai mare, ca urmare a ușurinței cu care oamenii pot intra pe piațe, este “supra-tranzacționarea”. Nenumărate studii au arătat că tranzacționarea în și din clasele de active determină investitorii să rămână în urma pieței. Atunci când investitorii cumpără și vând prea frecvent, ei se mulțumesc adesea cu piețe cu profituri mici, cu riscul de a-și eroda profiturile încercând să se sincronizeze cu piața. Investitorul obișnuit ar trebui să aibă o strategie clară și să se angajeze pe termen lung.

Ce sfaturi de tranzacționare le puteți oferi investitorilor la începutul călătoriei lor?

Atunci când începeți să investiți, există două elemente vitale pe care trebuie să le cunoașteți pentru a lua decizii raționale. În primul rând, nu vă lăsați descurajați de terminologie. Veți auzi unii termeni pentru prima dată, cum ar fi ETF sau plăți eșalonate. Acest jargon îi copleșește de obicei pe noii investitori, dar nu este nevoie, deoarece există o soluție simplă. Aveți nevoie de o listă sau de un glosar pentru a căuta acești termeni până când aceștia vor deveni parte din vocabularul dumneavoastră. Pentru aceasta, vă recomand Investopedia.com; este gratuit și foarte ușor de utilizat. În al doilea rând, aveți nevoie de o filozofie de investiții. Obiectivul dumneavoastră de investiții, orizontul de timp și toleranța la risc vor influența alocarea portofoliului dumneavoastră. Cunoașterea este putere și trebuie să vă cunoașteți opțiunile. Cărțile mele preferate pentru a vă ajuta în acest sens sunt “The Little Book of Common Sense Investing” (Bogle) și “The Intelligent Investor” (Graham).

Care sunt abilitățile fundamentale de care ai nevoie pentru a fi/deveni un investitor de succes?

Răbdare și disciplină. Competențele tehnice referitoare la cum, unde și când să investești pot fi învățate cu ușurință. Adevărata îndemânare constă în stăpânirea propriilor emoții. Un investitor de succes are disciplina de a se ține de strategia sa și răbdarea de a aștepta rezultatele.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă