Romรขnia este stat membru al Uniunii Europene de 18 ani. Odatฤ cu aderarea la blocul comunitar, fiecare ศarฤ รฎศi asumฤ adoptarea monedei unice โ a euro (excepศie fiind Danemarca).
Deศi discuศii au tot apฤrut รฎn cei 18 ani despre adoptarea euro ca monedฤ รฎn Romรขnia, progresele sunt infime. Ce s-ar รฎntรขmpla cu cheltuielile bugetare? Ce s-ar รฎntรขmpla cu Banca Naศionalฤ a Romรขniei? Poate renunศarea la โsuveranitatea monetarฤโ sฤ ne aducฤ mai multe beneficii?
Ce progrese avem pรขnฤ acum?
Pentru a putea adopta euro, ศฤrile membre ale UE trebuie sฤ se conformeze cu cinci condiศii financiar โ monetare. Aceste condiศii, stabilite prin Acordul de la Maastricht, sunt:
- Stabilitatea preศurilor โ inflaศia medie pe ultimul an sฤ nu depฤศeascฤ cu 1,5 puncte procentuale media inflaศiei รฎn cele trei ศฤri din zona euro cu cele mai scฤzute valori;
- Deficitul bugetar de sub 3% din produsul intern brut;
- Datoria publicฤ raportatฤ la PIB sฤ nu depฤศeascฤ 60%;
- Ratele dobรขnzilor pentru titlurile de stat pe termene lungi sฤ nu fie cu douฤ puncte procentuale peste cele mai performante trei ศฤri din zona euro;
Stabilitatea cursului de schimb valutar, prin care odatฤ legat de euro, moneda naศionalฤ poate fluctua cu cel mult 15% faศฤ de cursul stabilit.
Actualmente, Romรขnia รฎndeplineศte doar ultima condiศie, cursul deย schimb valutarย dintre euro ศi leu fiind cel mai stabil de la introducerea monedei uncie รฎn 1999.
Totuศi, cu o floare nu se face primฤvarฤ. Pรขnฤ cรขnd nu vom vedea ajustฤri serioase รฎn gestionarea bugetarฤ, toate celelalte trei criterii vor devia din ce รฎn ce mai mult de la regulฤ. Altfel spus, cu cรขt statul este mai iresponsabil, cu atรขt ne รฎndepฤrtฤm mai repede de adoptarea euro.
Euro ศi responsabilitatea fiscal-bugetarฤ
Adoptarea monedei unice ar presupune finanศฤri la rate ale dobรขnzii mai scฤzute decรขt ce avem acum, pe fondul unei monede mult mai stabile ศi de รฎncredere decรขt leul romรขnesc. Sฤ analizฤm cum a evoluat deficitul bugetar รฎn cazul ศฤrilor cu economii asemฤnฤtoare cu ale Romรขniei, รฎn urma adoptฤrii euro.
Cel mai recent ศi apropiat exemplu este Croaศia. รntre anul 2000 ศi 2022, bugetul Croaศiei fluctua รฎntre deficite de 8,8% (รฎn 2000) ศi chiar surplus bugetar de 0,6% รฎn 2017. Odatฤ cu adoptarea euro รฎn 2023, deficitele รฎn cei doi ani fiscali sunt de 0,7%, respectiv 1,5% din PIB.
Slovacia a adoptat euro รฎn 2009, chiar la declanศarea crizei financiare. Deศi deficitul bugetar รฎn 2009 a fost de 8,1% (mai mic รฎn cea mai gravฤ crizฤ economicฤ de la Marea Depresiune, decรขt deficitul de 8,6% din 2024 al Romรขniei รฎntr-o perioadฤ de oarecare stabilitate economicฤ), acesta a continuat un trend descendent pรขnฤ รฎn 2020.
Slovenia a adoptat euro รฎn 2007, an รฎn care a รฎnregistrat un surplus bugetar de 0,5%. รntr-adevฤr, criza datoriilor suverane a lovit ศara atรขt de puternic รฎncรขt รฎn 2013 deficitul ศฤrii a atins 14,6%. Odatฤ cu temperarea crizei, ศara a รฎnregistrat douฤ surplusuri bugetare consecutive รฎn 2018 ศi 2019, de cรขt 0,7% fiecare.
Cred cฤ s-a รฎnศeles deja faptul cฤ utilizarea unei monede comune nu le permite guvernanศilor cheltuieli excesive. De ce? Deoarece fiecare ศarฤ devine responsabilฤ de puterea de cumpฤrare a monedei unice. Dacฤ vreuna din ศฤrile membre devine prea cheltuitoare, euro รฎศi pierde credibilitatea. รn astfel de momente, guvernanศii sunt traศi la rฤspundere prin diverse sancศiuni din partea Bฤncii Central Europene. Sancศiunile includ finanศฤri mai costisitoare sau impunerea anumitor cote privind creditarea.
Ce s-ar รฎntรขmpla cu BNR dupฤ adoptarea euro?
Nu prea multe. Instituศia ar funcศiona รฎn continuare, doar cฤ ar avea mai mult rol de supraveghere ศi implementare a politicii monetare stabilite de BCE.
Guvernatorul BNR ar deveni membru al Consiliului de Guvernatori al Bฤncii Centrale Europene. Acolo se iau cele mai importante decizii privind implementarea politicii monetare, printre care ศi stabilirea dobรขnzilor la care ne รฎmprumutฤm.
Aspectele negative ale zonei euro
Dreptul la vot al fiecฤrui membru รฎn Consiliul de Guvernatori nu se bazeazฤ pe interesele naศionale, ci pe cele comune ale zonei euro. Acesta este un aspect cรขt se poate de negativ รฎn ceea ce priveศte moneda euro. รntrucรขt se stabileศte o ratฤ de dobรขndฤ standard pentru aceeaศi monedฤ, investitorii vor fi mai degrabฤ atraศi รฎn a cumpฤra obligaศiuni guvernamentale din Germania, decรขt din Grecia sau Romรขnia.
Acest fenomen va pune presiune directฤ asupra costului de finanศare al statelor cu un trecut financiar instabil. Problema majorฤ a zonei euro este cฤ se implementeazฤ politici generale รฎn ศฤri avรขnd o culturฤ ศi un trecut diferite.
Trebuie sฤ punem รฎn balanศฤ dacฤ vrem ca banii noศtri din taxe, impozite ศi contribuศii sฤ fie folosiศi mai responsabil, ศi pierderea โsuveranitฤศii monetareโ.