30.8 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriBuy Now, Pay Later - alternativa la produsele bancare tradiționale

Buy Now, Pay Later – alternativa la produsele bancare tradiționale

Conceptul „Cumperi acum, plătești mai târziu” (Buy Now, Pay Later) a luat amploare la nivel global. Alexandru Balaci, CEO Revo Technologies România, ne-a vorbit despre cum evoluează și pe piața din țara noastră aceast[ alternativă la produsele bancare tradiționale.

Cum a fost primit pe piața din țara noastră sistemul Buy Now, Pay Later?

Serviciul Mokka, principala soluție Cumperi acum, plătești mai târziu (Buy Now, Pay Later sau BNPL), din România, s-a lansat pe piața de la noi anul trecut. A fost foarte bine primit atât de retaileri, cât și de clienții magazinelor online sau offline, unde e disponibil. Dar situația nu este surprinzătoare, pentru că, deși aflat la început, Buy Now, Pay Later este vedeta industriei fintech și modelul de business cu cea mai agresivă creștere în ultimii 5 ani la nivel internațional. Încă de anul trecut, concluzia care s-a desprins din studiul de piață pe care l-am realizat a fost clară – mai mult de 55% dintre consumatori erau interesați să utilizeze cât mai curând o soluție de finanțare a achizițiilor care să aibă caracteristicile serviciului Mokka.

Prin ce se diferențiază sistemul Buy Now, Pay Later de alte soluții de plată în rată?

Sistemul Buy Now, Pay Later oferit de Mokka aduce o experiență îmbunătățită la cumpărături, flexibilitate pentru bugetele clienților și un proces accelerat de înrolare și aprobare. Achizițiile cu Mokka se realizează extrem de rapid și simplu. Practic, ai nevoie doar de un telefon mobil pentru obținerea finanțării și la fel de simplu se plătesc și ratele. Acestea pot fi adaptate de clienți în funcție de necesitățile lor. Cel mai frecvent, utilizatorii Mokka optează pentru planuri de plată mai lungi în cazul unor achiziții de valoare mare – spre exemplu, mobilier – și pentru planuri de durată mai mică pentru achiziții cu valoare redusă. Faptul că serviciul Mokka permite clienților să opteze pentru planuri de plată  între 30 de zile și până la 24 de luni este un avantaj pentru clienți, pentru că le permite să se bucure de toate produsele pe care și le doresc și să rămână flexibili cu bugetele lor. O altă caracteristică ce diferențiază serviciul Buy Now, Pay Later de la Mokka de alte soluții de plată de pe piață este transparența cu care ne servim clienții. Nu există niciun fel de comisioane sau dobânzi ascunse, totul este la vedere.

Câte magazine sunt înscrise până în prezent în acest sistem și care sunt țintele din acest punct de vedere pentru anul în curs?

În mai puțin de un an de când operăm pe piața românească, serviciul Buy Now, Pay Later de la Mokka a fost implementat de 12 mari magazine sau platforme de e-commerce din România, iar la nivel de grup suntem prezenți în 7.500 de magazine fizice și online, din centrul și estul Europei. Avem în acest moment peste 6000 de utilizatori unici doar în România, iar la nivel de grup numărul acestora depășește 10 milioane. În ceea ce privește obiectivele pentru acest an pentru piața românească, suntem în discuții avansate cu mai mulți retaileri care fac parte din top 3 pe segmentul pe care activează. În decursul lunii martie vom fi în măsură să anunțăm noi nume de top din peisajul retailului românesc care vor deveni parteneri ai soluției de finanțare rapidă Mokka.

Care sunt avantajele pentru clienți ale sistemul Buy Now, Pay Later?

Sistemul Buy Now, Pay Later este o modalitate instantă de finanțare a achizițiilor și e disponibilă acolo unde clientul ia decizia de achiziție, în magazin – fie că acesta e fizic sau online. Propriu-zis, dacă mergi la un magazin și îți atrag atenția niște piese de mobilier poți să decizi să le cumperi pe loc. Finanțarea achiziției se realizează rapid, de pe smartphone. Așa cum este și denumirea serviciului, poți să cumperi pe loc și să plătești prin intermediul Mokka mai târziu, în rate egale stabilite de client, în funcție de preferințele sale. Așadar, sistemul Buy Now, Pay Later de la Mokka aduce clienților avantajul transformării radicale a experienței de cumpărare, care devine confortabilă și foarte facilă.

Cum ajută Buy Now, Pay Later magazinele?

Clienții sunt în căutarea unor metode alternative de plată, mai rapide, mai sigure și mai confortabile. Comercianții sunt, la rândul lor, interesați să faciliteze procesul de achiziție și să transforme shopping-ul într-o experiență cât mai plăcută pentru clienti. Buy Now, Pay Later de la Mokka este o metodă de plată omnichannel care este folosită în magazine online, fizice, mobile și puncte de ridicare, iar avantajul ei este că sporește valoarea medie a cumpărăturilor și reduce rata de abandon a coșului de cumpărături. Nu în ultimul rând, utilizarea serviciului Buy Now, Pay Later conduce la o creștere a conversiei în magazinele online.

Cât de deschiși sunt românii să folosească un astfel de serviciu de plată, comparativ cu alți cetățeni europeni?

Românii sunt la fel de deschiși ca și alți cetățeni europeni spre noi soluții alternative de plată, cum este sistemul Buy Now, Pay Later de la Mokka. Bineînțeles, există ritmuri de acceptare și dezvoltare diferite, de la o țară la alta, dar, în esență, așa cum spuneam și anterior, soluția Cumperi acum, plătești mai târziu a fost foarte bine primită de cumpărătorii din România. Un procent mai mare de 55% dintre clienți este interesat de o astfel de facilitate de plată. Iar când vorbeam despre ritmuri de dezvoltare diferite aveam în minte serviciul de plată Mokka Polonia, care în 2021 a înregistrat o creștere a valorii tranzacționate de 80%. Este spectaculos, dar și piața românească are un potențial foarte bun.

Care sunt estimările pentru acest sistem atât la nivel global, cât și național?

Buy Now, Pay Later a cunoscut o dezvoltare explozivă la nivel mondial. Există un interes deosebit în plan global pentru această alternativă la produsele bancare tradiționale, mai ales în rândul Generației Z și Millenials. Conform unui raport al Juniper Research, se estimează că Buy Now, Pay Later va ajunge la o valoare globală de 995 miliarde de dolari până în 2026. Și la nivel național se va înregistra o creștere a valorilor tranzacționate, pentru că în 2022 numărul de parteneri comerciali ai serviciului Cumperi acum, plătești  mai târziu va crește considerabil. De asemenea, în luna aceasta avem în plan lansarea aplicației pentru mobil Mokka și alte noi produse de finanțare, care, cu siguranță, vor atrage atenția unui număr mare de clienți.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă