15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleCaptarea apei prin foraje puțuri

Captarea apei prin foraje puțuri

Pământul ascunde un univers bogat în resurse, iar una dintre cele mai prețioase dintre acestea este apa, fără de care viața pe planeta noastră nu ar putea exista.

Tendința actuală a omenirii este de a deveni cât mai independenți. Dorim să avem propria noastră sursă de energie electrică prin panouri fotovoltaice, să avem produsele bio din grădina noastră, să folosim pompe de căldură pentru a ne încălzi locuința.

Pentru a ne crește și mai mult gradul de independență, avem soluția de a capta apa prin foraje puțuri. În ultimii ani, tot mai multe persoane au hotărât să apeleze la firme specializate în domeniul forajelor de apă pentru a construi foraje puțuri.

Există o mare cerere pentru acest tip de servicii, deoarece sunt multe noi cartiere ce se dezvoltă, multe investiții în agricultură unde există nevoia de a executa foraje puțuri pentru irigarea culturilor.

Multe sisteme de irigații fiind distruse în perioada post-decembristă. Încet, încet, lucrurile se schimbă, iar fermierii nu mai așteaptă ploaia, ci își protejează investițiile prin executarea forajelor care să le asigure apa necesară pentru irigații.

Avantajele captării apei prin foraje puțuri

Se obține o apă de calitate din adâncime, instalatiile de foraj permitând captarea unor acvifere de adâncime, apa fiind pompata la suprafață cu ajutorul unei pompe submersibile.

 Există fel și fel de poluări ce afectează panza freatică (primul strat ce conține apa), cum ar fi: poluările datorate substanțelor chimice folosite în agricultură sau pomicultură, haznale rudimentare, depozitarea necorespunzătoare a substanțelor toxice, scurgeri din rezervoare fisurate etc.

Prin captarea unui acvifer de adâncime, aceste poluări pot fi evitate.

Forajele de apă ce captează strate acvifere oferă un debit de apă ce poate fi exploatat pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Puțurile de apă sunt, în general, construite cu tubulatură PVC, ceea ce le oferă o mare durabilitate în timp:

  • Atunci când rețeaua de apă este la mare depărtare de locul unde dorim să construim o casă, singura soluție care ne rămâne este să executăm un foraje puțuri.
  • Atunci când avem propria noastră sursă de apă captată prin foraje puțuri, nu depindem de întreruperile de la rețea, atunci când se lucrează la rețeaua publică sau atunci când sunt defectiuni.
  • Nu ne mai interesează dacă conductele folosite pentru transportul apei către locuința noastră sunt igienizate sau nu.
  • Putem regla valoarea presiunii apei la nivelul dorit.
  • Forajele de apă – o îmbinare între știință și tehnologie
  • Pentru a aduce acea apă prețioasă la suprafață, forajele de apă implică o îmbinare între știință și tehnologie.
  • Procesul începe cu o analiză meticuloasă a geologiei locale, practic a tipurilor de roci ce urmează a fi perforate, pentru a stabili tehnologia de forare și tipul de utilaj ce va fi folosit și consultarea hartilor hidrogeologice în căutarea straturilor subterane de apă.
  • Apoi, echipamentele specializate în foraj intră în acțiune, forând adânc în pământ pentru a ajunge la acele strate acvifere și pentru a le capta.

Este un proces tehnologic complex, în care fiecare pas este susținut de o experiență vastă și de o tehnică deosebită.

Pentru a înțelege pe deplin importanța forajelor de apă, trebuie să ne gândim la esența lor – sănătatea și supraviețuirea umană. În multe părți ale lumii, accesul la apă potabilă este un lux rar.

Aici, forajele de apă devin eroii nevăzuți, asigurând că fiecare picătură de apă atinge gura celor care au nevoie cel mai mult de ea. Ele sunt răspunsul la o nevoie vitală, o nevoie pe care mulți dintre noi o luăm drept garantată.

Din fericire, România beneficiază de rezerve importante de apă subterană, în multe zone fiind ape minerale ce se îmbuteliază și se comercializează. Există și zone unde nu se găsește apă datorită faptului că rocile nu permit înmagazinarea apei, respectiv circulatia apei prin ele.

Dacă în trecutul nu foarte îndepărtat existau fântânari ce săpau manual, astăzi există tehnologie performantă pentru săparea puțurilor de apă. Utilajele sunt acționate hidraulic iar productivitatea este foarte mare.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă