BLOCAJ. Neînţelegeri majore în coaliţia de guvernare. De ce este amânată rectificarea bugetară

ALDE anunţă că nu este de acord cu reducerea sumelor de la Transporturi, Educaţie şi Sănătate

ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor pentru investiţii din trei ministere de bază: Transporturi, Educaţie şi Sănătate, a informat formaţiunea politică.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

31.07.2019 - 11:03

„În cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare din această dimineaţă, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe, Orlando Teodorovici, propunerea de rectificare bugetară pentru acest an. Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a reiterat că ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la ministere de bază în dezvoltarea statului, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei sau Ministerul Sănătăţii. De asemenea, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii“, se arată într-un comunicat al ALDE, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, în aceste discuţii ALDE a propus, pentru creşterea veniturilor bugetare, îmbunătăţirea colectării veniturilor şi întreprinderea de măsuri de diminuare a evaziunii fiscale; reducerea cheltuielilor cu aparatul administrativ supradimensionat la nivelul administraţiei centrale de stat, al agenţiilor şi autorităţilor finanţate prin bugetul de stat; reducerea numărului funcţiilor de conducere în cadrul ministerelor, agenţiilor şi autorităţilor. Informaţia e importantă pentru că experţii cred că anul acesta nu mai e posibilă nici măcar escamotarea unei rectificări bugetare negative, ca anul trecut.

 

Discuţii în curs

Alte măsuri propuse de ALDE vizează reducerea cheltuielilor neeconomicoase cu bunurile şi serviciile, extinderea sistemului de achiziţii centralizate pentru toate entităţile din subordinea ordonatorilor principali de credite, reorganizarea şi descentralizarea agenţiilor şi autorităţilor de la ordonatorii principali de credite, care să ducă la debirocratizare şi reducerea costurilor şi prioritizarea cheltuielilor bugetare către investiţiile în derulare, la nivel central şi local şi, de asemenea, alocările de fonduri către investiţiile mari de infrastructură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019. ALDE menţionează că discuţiile vor fi reluate într-o următoare şedinţă a coaliţiei, la care ministrul Finanţelor Publice este aşteptat să prezinte soluţiile identificate pentru rezolvarea acestor puncte.

Comentarii