22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăEconomieAerostar Bacău își construiește hangar de 5,5 milioane de euro la Iași

Aerostar Bacău își construiește hangar de 5,5 milioane de euro la Iași

Firma care va construi hangarul, cu nume neprecizat, va efectua lucrarea în 18 luni și va primi 5,6 milioane de euro, din fonduri proprii Aerostar.

Hangarul va fi construit pe un teren de 16.000 de metri pătrați de lângă Aeroportul Internațional Iași, care a fost concesionat firmei din Bacău, anul trecut, pe 49 de ani, de Consiliul Județean Iași.

“Faptul că pe aeroportul nostru se vor întreţine şi repara avioane de pasageri va atrage şi noi companii de zbor care vor dori să opereze aici. Vrem ca ceea ce semnăm astăzi să fie doar începutul unei lungi colaborări şi sperăm ca, de anul viitor, să ne regăsim pe harta celor mai bune centre de mentenanţă”, declara, în septembrie 2017, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Potrivit directorului general al Aerostar, Grigore Filip, aproximativ 150 de persoane vor lucra la viitoarea bază a companiei.

“Noi estimăm proiectul undeva la 10 milioane de euro, ceea ce înseamnă nu numai clădirea. (…) În prima parte vor fi 150 de angajaţi, foarte înalt calificaţi în schimb. Sigur că în prima parte, până vor fi ei autorizaţi, vom veni şi cu oameni de la noi, dar obiectivul este să lucrăm cu oameni autorizaţi de aici”, a precizat Filip. Societatea caută ingineri cu specializarea inginerie aerospațială, mecanică, electronică și electrotehnică și cu disponibilitate de relocare pentru o perioadă de minimum doi ani în Bacău pentru formare profesională.

De asemenea, Aerostar angajează muncitori calificați în meseriile mecanic, electrician și electronist sau muncitori necalificați în vederea formării profesionale prin programe de ucenicie în meseriile lăcătuș pentru construcții de structuri de aeronave, mecanic de aeronave și electromecanic de instalații și aparatură de bord la aeronave.

 

F16 rămân la Bacău

 La Iași, se vor face numai reparații pentru aeronave civile. Cele pentru avioane militare, în speță cele americane F16, vor rămâne la Bacău. ”Noi nu am avut niciodată în vedere o astfel de variantă la Iaşi, iar construcţia unei facilităţi pentru avioane militare, când zic construcţie nu mă refer la clădire, ci la tot ce înseamnă infrastructură. E cu totul altceva decât ceea ce trebuie în zona unui avion comercial. (…) Nu avem în vedere acest lucru la Iaşi”, spunea anul trecut directorul Aerostar.

Compania băcăuană are sprijinul Armatei Române pentru a deveni un centru de excelență pentru industria aeronautică regională. Toată mentenanța pentru avioanele F16 pe care Forțele Aeriene le au în dotare se va face aici, arăta, la începutul acestei luni, Mihai Fifor, ministrul Apărării. Nu numai mentenanța la avioane, dar și la rachete.

 „Armata Română va colabora cu compania Aerostar pentru programele majore de înzestrare pe care le are. Aici se va face mentenanţa pentru avioanele F16 pe care Forţele Aeriene le au în dotare. Aerostar este într-o fază foarte avansată de negociere cu Lokheed Martin pentru F16, dar mai ales pentru sisteme HIMARS, la fel şi cu Raytheon pentru programele referitoare la sistemele de rachete Patriot”, a precizat Fifor.

 

„Un etalon în industria aeronautică“

 Fifor a mai spus că Aerostar Bacău reprezintă un punct de reper pentru industria aeronautică din această parte a Europei.

„În opinia noastră, în acest moment, în România, Aerostar Bacău reprezintă un etalon, punctul de reper pentru industia aeronautică din această parte a Europei. Este o întreprindere cu state vechi în domeniul aeronautic, cu care Armata Română colaborează de foarte multă vreme”, a mai spus ministrul.

Aerostar Bacău are o istorie de 65 de ani. Aici s-au produs, în deceniile 6 și 7 ale secolului trecut, avioane din seria IAK și IAR. Compania este acum controlată de firma Iarom București, cu peste 71% din acțiuni, iar cel mai important acționar minoritar este SIF Moldova, cu o deținere de 14,77% din capital. Iarom București este deținută de trei persoane fizice, Grigore Filip, Mihail Nicolae Toncea și Doru Damaschin. 

 
 

 

Cele mai citite

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă