31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăCulturăStatuia lui Samuel von Brukenthal de la Sibiu a fost dezvelită. Ce...

Statuia lui Samuel von Brukenthal de la Sibiu a fost dezvelită. Ce a spus președintele Iohannis

Sâmbătă, la Sibiu, a fost dezvelită de către președintele României, Klaus Iohannis, statuia Baronului Brukenthal din centrul orașului. „Fie ca moștenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspirație și energie”, a spus președintele.

A fost apreciat de șeful statului român aportul celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în fața muzeului care-i poartă și îi duce mai departe numele.

„Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului. Să fim, așadar, recunoscători pentru eforturile și sacrificiile, opțiunile și proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizațiilor”, a spus președintele.

Comunitatea sibiană a fost în centrul discursului lui Iohannis. Acesta a spus că ea s-a fondat pe căutarea libertății și s-a întărit prin credință: „Ea a crescut pe seama meșteșugurilor și a negoțului, pentru a-și găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoașterea și înțelegerea lumii și a societății. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală și spiritul de toleranță al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forțelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului și a perspectivelor sale. În cel mai amplu spațiu public al comunității, între locurile spiritualității și instituțiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii și europenității noastre: palatul, muzeul, colecția și biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor”.

Președintele s-a referit și la întâlnirea simbolică, în piață, a fondatorului primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, „cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni”, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr.

„Educația și cultura mai au un rol esențial – așezarea unei societăți pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanța, munca, talentul și integritatea să aibă un loc de cinste. Aceeași misiune o are și viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanța istorică în domeniul învățământului, precum și racordarea cu bunele practici internaționale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar și a viitorului. Cultura, dorința de cunoaștere, prețuirea educației sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul și multe alte comunități, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, și încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate și dezvoltare la Cluj, Timișoara, Iași, Craiova ori București.Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului și locului în care a trăit. Noi avem o vorbă: „Omul sfințește locul”. Sunt convins că sunt mulți astfel de oameni și contribuția lor reprezintă fundația pe care se poate ridica o comunitate în care tinerii să-și găsească împlinirea”, a adăugat Iohannis.

Samuel von Brukenthal este un ambasador al Sibiului și al României oriunde în lume, conform președintelui Klaus Iohannis : „La rândul nostru, trebuie să lăsăm generațiilor viitoare o țară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-și fructifice marile atuuri și oportunități. Fie ca moștenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspirație și energie, pentru a face din educație și din cultură piloni naționali care să susțină o tot mai accelerată dezvoltare a României!”.

Statuia dezvelită are 3 metri înălțime, este din bronz și este așezată pe un soclu din rocă vulcanică din Carpați care cântărește 4 tone.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Două monede antice de aur au fost date înapoi României de Regatul Unit al Marii Britanii

Două monede antice de aur au fost înapoiate României din Regatul Unit al Marii Britanii prin colaborarea dintre instituțiile britanice și autoritățile românești. Reprezentanţi ai...

Khaby Lame devine cea mai urmărită vedetă TikTok din lume, cu 142 de milioane de fani

Comediantul Khaby Lame a devenit oficial cea mai urmărită vedetă TikTok de pe planetă. Lame, în vârstă de 22 de ani, a ajuns joi seară...

Ludovic Orban: „Intrarea României în Schengen nu este un favor pe care ni-l face cineva. Este dreptul nostru!”

Ludovic Orban a scris pe pagina sa de Facebook despre un subiect mult disputat de multă vreme, și anume, intrarea României în spațiul Schengen. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă