Azi, 12 iunie 2018, la ora 18.30, în foaie-rele Sălii Studio a Teatrului Național va fi prezentată pentru prima oară publicului român o selecție curatorială de peste 140 de stampe japoneze din secolele XVIII și XIX, cu actori și scene de teatru Kabuki, provenind din colecția privată George Șerban. Expoziția va fi urmată de publicarea unui album dedicat. Colecția de stampe George Șerban conține peste 1.000 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi începând cu secolul XVII, continuând cu secolele XVIII, XIX și XX.
Teatrul Kabuki a fost su-biectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora, pe care-i veți regăsi în expoziție, dar și în albumul ulterior. Fiecăruia dintre artiștii care vor fi expuși îi este dedicată o arie expozițională, care va conține, în afara lucrărilor originale, și o prezentare dinamică cu detalii de lucrări și informații de prezentare pe cele opt monitoare care ambientează spațiul expozițional. Albumul care însoţeşte expoziția este publicat la Editura PostModernism Museum, iar curator al expoziției este Cosmin Nasui. Va fi produsă și o ediție limitată de 50 de albume, care vor fi însoțite de stampe originale. Expoziția va fi deschisă între 12 iunie și 1 iulie 2018.
Teatru clasic japonez
Peste o săptămână, marți, 19 iunie, ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Național din București, are loc o reprezentație care se poate vedea mai rar în afara graniţelor Japoniei. Este vorba despre „Kokaji/Fierarul”, un spectacol de teatru Noh (drama clasică japoneză ale cărei origini numără peste șapte secole de existență) în interpretarea Companiei -Yamamoto Noh Theatre. „Kokaji” este o piesă dinamică în două acte din categoria Kiri Noh (piese cu personaje și animale supranaturale), autorul fiind necunoscut.
Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Țelul companiei este acela de a continua tradiția și de a face cunoscut Noh în întreaga lume drept o formă vie și atractivă de teatru clasic care poate fi înțeleasă și apreciată de oricine. Conducătorul Companiei Yamamoto Noh Theatre din Osaka și al fundației cu același nume, cunoscutul actor Yamamoto Akihiro, este şi președintele Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia. Prin intermediul companiei sale, el contribuie constant la promovarea și transmiterea valorilor unice ale uneia dintre cele mai vechi forme de artă tradițională japoneză. Pentru activitatea sa, maestrul Yamamoto Akihiro a fost distins în anul 2015 cu premiul Fundației Japonia pentru ”Cetățenie Globală” și în anul 2017 cu premiul Ministerului de Afaceri Externe din Japonia.
Compania Yamamoto Noh Theatre este cunoscută și apreciată de către publicul din România, unde a fost prezentă în ultimii doi ani cu mai multe spectacole, la Teatrul Național București (2016) și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.