0.1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022
AcasăCulturăSalonul pictorilor români din gruparea Soleil de l'Est, în spațiile de expoziție...

Salonul pictorilor români din gruparea Soleil de l’Est, în spațiile de expoziție ale Teatrului Național București

Asociatia culturala internationala Soleil de l’Est, sediul social 8, rue d’Amboise, 37540 Saint-Cyr-sur-Loire, Franta, creata de un grup de entuziasti franco-români în anul 1994, are ca obiectiv prezentarea unei importante părți a culturii române – pictura contemporană, atât în țara lui Molière, cât si în alte țări din UE. 

Denumirea manifestării culturale: Salonul pictorilor români participanti la rezidentele de artisti Soleil de l’Est în Franta.

Organizator principal: Asociația „Soleil de l’Est”, 8, rue d’Amboise, 37540 Saint-Cyr-sur-Loire, Franta.

Partener principal Teatrul National „Ion Luca Caragiale” Bucuresti.

Locația Spatiile de expozitie ale Teatrului National, Bulevardul N. Balcescu nr 2, sector 1, Bucuresti 010051.

Echipa de curatori : Valentin Tanase, Daniel Craciun, Victor Dima.

Perioada 18 noiembrie – 15 decembrie 2021.

Orar Expoziția este deschisă zilnic între orele 10:00 -18:00.

Vernisaj : Joi 18 noiembrie, orele 18:00. 

Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Teatrului National, ai Asociatiei „Soleil de l’Est” ai echipei de curatori, și a pictorilor expozanți.

Expoziția la Teatrul National reprezintă etapa București a proiectului „Rezidenta de artisti Soleil de l’Est, la Luynes, pe Valea Loarei, Franta”. În cadrul vernisajului va avea loc o proiecție de reportaje filmate cu pictorii români în Franța și va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albumele de arta realizate de Soleil de l’Est.

Obiectivele manifestării culturale converg, în primul rând,în a prezenta publicului bucureștean un grup de prestigioși pictori români din țară și din diaspora, care au reprezentat cu onoare și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană. Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța, cu oameni de culturafrancezi si români, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile lor. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes si interes în cadrul celor peste 150 expoziții organizate de asociatie, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris si în alte orașe culturale franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus -capitala europeană a culturii 2017, precum și la București. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați „ambasadori” ai picturii române au fost vizionate și apreciate de publicul cunoscător și erudit francez. Ei au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie și competență artistică valori culturale românești.

Motivația: Asociația Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană, o parte de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictura contemporană. Prezenta expoziție este un summum a celor peste 150 expoziții de pictură română, organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, CitéInternationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office,Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE(Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia), etc. In România Soleil de l’Est a prezentat pictura româna contemporana la Bucuresti, sala „C. Brâncusi” Palatul Parlamentului, Biblioteca Nationala a României, Institutul Cultural Român, ARCUB, cât si în Brasov, Timisoara, Iasi, Mangalia. Soleil de l’Est si pictorii expoznti sunt onorati caci prestigioasele simeze ale Teatrului National Bucuresti, vor gazdui prezentul Salon.

Precizări despre pictorii expozanți:

În cadrul actualei expoziții, Soleil de l’Est prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidențele de artiști conduse de asociație în Franta, în perioada 2001 -2021. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate în țară, după întoarcerea de pe meleaguri franceze, sub influente impresiilor si a emotiilor acumulate pe parcursul participarii artistilor la rezidente în Franta. Sunt prezenti si pictori noi, doritori a se atasa mesajului asociatiei Soleil de l’Est „Arta ca sa fie cunoscuta trebuie sa circule”. Pictorii expozanți sunt următorii : 

ACHITENIE Ion, ALBERT Levente, ALBU Jan, BABA Dorin, BIALCOVSKI Dalia, BLEI Nicolae, CATAVEI Nicolae, CHOLET Elena, CINTEANU Mariana, CIOBANU Cristina, CIOCA Dan, CIOCHINA Nicolae, COMAN Gheorghe, CONTRAS Bogdana, COSTEA Gelu, CRACIUN Daniel, DICAN Gheorghe, DIMA Victor, DIVIZA Vasile, DOMINTE Merisor-Georgeta, DRAGAN Corneliu-Târgoviste, DUMITRAS Puiu Costachi, FRATILA Adriana, GAVRIL Mihail, GRIBINCEA Nicoleta, IANCUT Ion, ISAILA Ion Ilarion, IORDACHE Mirela, IORGA Nicolae, JANKU Olivia, LICIU Lucian, MACOVEI Dumitru, MIDVICHI Laurentiu, MARA Constantin, MARGINEAN Alexandru, MATTIS-TEUTSCH Waldemar, MATTIS-TEUTSCH Agnes, MIHUS Grigore, MODÂLCA Mihaela, MURARIU Marilena,  NICHITA Mircea, NEGRESTEANU Pop Vasile, NEAMTU Costin, ONICA Stelian, OTETELESANU Mariuca, PARASCHIV Christian, PARASCHIVESCU Valter, PELMUS Stefan, ROSCA Horia

RADU Eva, RADOVAN Ciprian, RADUCU Marin, STAICU Alina, STAN Gabriel, TANASE Valentin, TOLAN Vasile, TOMASELLI Angela, TRAISTARU Mirela, TUDOR Constantin, VASILESCU Corneliu, VELICU Petre, VESCU Teodor, WEISS Cristina, ZANCU Sergiu, ZBARCEA Daniela.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

AUR provoacă isterie pe Facebook. Fanii, provocați să răspundă la o întrebare care a adunat peste o mie de comentarii

AUR provoacă isterie pe pagina sa de Facebook. Mai în glumă, mai în serios (dar mai mult în serios) liderii partidului lansează o întrebare...
00:02:02

Ucrainenii pro-ruși din „linia întâi”, cuprinși de anxietate, pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Ucrainenii, în speță civilii și luptătorii separatiști pro-ruși, din regiunea Luhansk din estul Ucrainei au spus că se tem de ceea ce ar putea...
00:01:04

Spania salvează 120 de migranți, pe mare, lângă Gran Canaria

Spania a realizat o nouă misiune de salvare pentru 120 de migranți, naufragiați pe mare, în oceanul Atlantic, lângă Gran Canaria. O sută douăzeci de...
Ultima oră
Pe aceeași temă