20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăCulturăPoeta Ana Blandiana este propusă la Premiul Nobel pentru Literatură

Poeta Ana Blandiana este propusă la Premiul Nobel pentru Literatură

“Pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute – atât în țară, cât și în străinătate – Fundația Doina Cornea, împreună cu alte personalități marcante ale vieții literar-culturale românești și din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020”, menționează un comunicat transmis, la data de 30 mai 2020, de Fundația Doina Cornea.

“În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României!”, susțin semnatarii apelului.

După debutul literar din revista Tribuna (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicții de publicare, prima dintre aceastea, cea din perioada 1959-1964, fiind urmarea faptului că era fiică a unui preot, fost deținut politic.

Ultima interdicție a fost impusă în perioada 1988-1989, ca pedeapsă pentru publicarea unei parodii împotriva lui Nicolae Ceaușescu, scrisă sub forma unei poezii pentru copii.

Ana Blandiana a fost membră a Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989 până la 29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din conducerea FSN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FCSB serbează titlul de campioană: “Made in ciobanii”

Ilustrație: Marian Avramescu Campioana Italiei la fotbal, Inter Milano, a lansat un trend, după ce au sărbătorit victoria finală în Serie A printr-un dans...

Alocațiile nu vor fi plătite înainte de Paște

Pentru luna mai, alocațiile vor fi virate pe 8 mai și nu înainte așa cum se întâmplă cu plata pensiilor, potrivit unei comunicări făcute...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă