Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Românul care este primul pictor de circulaţie europeană din ţara noastră

Personalitate eminentă a plasticii româneşti, Nicolae Grigorescu (15 mai 1838 – 21 iulie 1907) a determinat o schimbare fundamentală în evoluţia picturii şi gustului artistic în România. Temperament ...

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

18.02.2013 - 14:09

Personalitate eminentă a plasticii româneşti, Nicolae Grigorescu (15 mai 1838 – 21 iulie 1907) a determinat o schimbare fundamentală în evoluţia picturii şi gustului artistic în România.

Temperament puternic şi complex, liric prin firea sa, înzestrat cu o sensibilitate care i-a permis să adapteze mediului şi peisajului românesc idealizarea poetică inspirată de pictorii Şcolii de la Barbizon, el rămâne primul pictor român de circulaţie europeană.

Nicolae Grigorescu a realizat o spectaculoasă înnoire a limbajului plastic, fiind primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian.

Citeşte şi Românul care este cel mai important istoric al religiilor lumii din toate timpurile

Cu o formaţie în care se remarcă filonul tradiţiilor picturii murale de care s-a apropiat în anii tinereţii şi, deopotrivă, experienţele impresioniştilor, Grigorescu se manifestă în diverse genuri cu o autoritate care se va prelungi şi după dispariţia artistului.

Influenţa covârşitoare pe care a avut-o asupra contemporanilor săi a marcat şi evoluţia generaţiei ce i-a urmat, creaţia sa inaugurând astfel o tradiţie picturală de amplă rezonanţă.

Grigorescu a fost un simbol pentru generaţiile de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile profund definitorii ale spiritualităţii româneşti.

Citeşte şi Românul care are propria stea pe celebrul bulevard „Walk of Fame” la Hollywood

Pentru astfel de români a luat naştere campania naţională „Români pentru o lume", iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. „Români pentru o lume" reprezintă un tribut adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori.

Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc.

În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Citeşte şi Românul care rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX

Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...