21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăLansare de carte la Academia Română

Lansare de carte la Academia Română

Astăzi, 5 octombrie 2020, a avut loc cel mai impotant eveniment din istorie și anume lansarea a primei enciclopedii geopolitice dedicate Mării Negre, ”The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, editată în România și tipărită de editura Cambridge Scholars Publishing.

Volumul reuneşte (sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Dungaciu) analizele a 19 autori referitoare la rolul edificant pe care Marea Neagră şi l-a asumat în contextul geopoliticii europene şi al climatului generator de parteneriate estice, balcanice și euro-asiatice.

Evenimentul moderat de academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, s-a bucurat de prezența extraordinară a mai multor personalități: Bogdan Lucian Aurescu, ministru al Afacerilor Externe al României, Constantin Dudu Ionescu, consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, Excelența Sa Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Dan Mihalache – intervenție online -, fost ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Răzvan Theodorescu, academician, vicepreşedinte al Academiei Române și, bineînțeles, coordonatorul enciclopediei, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, președinte LARICS și director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

 

Prima persoană care a deschis lansarea a fost Dan Dungaciu. Acesta este Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion IC Brătianu” al Academiei Române și președinte al Fundației Universității Mării Negre. De asemenea, este profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.

,,Trei lucruri aș vrea să spun despre demersul nostru. Primul ține de institut, al doilea de volum și al treilea ține, ca să spunem așa, de ideea de proiect cultural. Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la înființarea Institutului de Științe Economice și Relații Culturale al Academiei Române – numit, astăzi, ”Ion I.C. Brătianu”. De circa 10 ani, acest Institut încearcă să compenseze un deficit acut în spațiul publicistic cultural românesc. În al doilea rând, volumul dedicat geopoliticii Mării Negre este primul care apare pe piața mondială. Din punctul acesta de vedere, am avut și supriza să constatăm că editura – care preconiza să publice volumul în noiembrie – l-a publicat în septembrie, ceea ce este o performanță. Este primul volum de acest tip, chiar și coperta a fostă făcută la sugestia noastră, am trimis o fotografie cu fregata Mărășești, editura neavând în portofoliu nicio imagine cu Marea Neagră strict cu referire la România. Ne-au prezentat niște imagini cu Federația Rusă sau cu flota Federației Ruse și flota Turciei. Am adus, astfel, și un omagiu bătrânei fregate Mărășești și apare pe coperta volumului nostru. Am încercat să prezentăm, în volum, și o perspectivă din România, relativ localizată. Este o perspectivă care încearcă să pună pe harta preocupărilor occidentale și modul cum vede România Marea Neagră, în momentul în care Marea Neagră – să fim realiști – nu este neapărat preocuparea principală. Despre Marea Neagră se vorbește foarte puțin… (…) Este bine că o enciclopedie a Mării Negre apare în România anului 2020. Editura duce acest volum în toate bibliotecile mari din Occident. În al treilea rând, colectivul care a publicat enciclopedia Mării Negre a publicat anul trecut, tot la Cambridge, singurul volum care a apărut în spațiul occidental, dedicat centenarului românesc al Marii Uniri  ’’ a declarat Dan Dungaciu.

 

A doua persoană care a preluat cuvântul este Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. Acesta a declarat că : ,,Împărtășesc cele două convingeri care stau la baza acestui proiect editorial. Reprezintă un factor determinat pentru politica externă a României, mai importantă decât oricând, în ciuda percepțiilor publice de aparentă lipsă de interes. Dacă se scrie relativ puțin, în bibliografia de specialitate, asta nu înseamnă că importanța Mării Negre nu a crescut progresiv în ultimii ani. În al doilea rând, bibliografia de referință în domeniu este prea puțin dezvoltată. Și această combinație de factori are efect.

Pe de o parte, avem un subiect extrem de important pentru politica externă a României și pentru ceea ce înseamnă politica de securitate a NATO, în general, iar pe de altă parte avem mai puține documente de tip academic care se ocupă de acest areal. Această enciclopedie este un pas extrem de necesar în direcția cea bună”

 

Povestea Mării Negre continuă…

 Excelența Sa Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România a afirmat că povestea Mării Negre Contunuă:

,,Știm ce nu este Marea Neagră dintr-o perspectivă strategică, dar nu știm ce este. Această indecizie strategică este explicația tuturor conflictelor, înghețate sau nu, explicite sau tacite, și a tuturor tensiunilor politice și geopolitice care au loc acum în acest spațiu și care devin endemice.

Povestea Mării Negre continuă …

Trebuie să ne reamintim conflictele trecutului, dar și ale prezentului, acestea influențând spațiul în care trăim. Importanța Mării Negre, pentru securitatea colectivă, pentru stabilitate și prosperitate nu poate fi minimalizată. Contextul strategic în care apare această enciclopedie este complex, dinamic și competitiv – nu neapărat în sensul pozitiv al cuvântului.

Această enciclopedie ne ajută să înțelegem mai bine toate problemele și ne ajută să răspundem unor provocări complexe. (…) Iar când vorbim despre aliați nu ne referim la doar la cei de acum 75 de ani, de acum 35 de ani sau 25 de ani. Aliați ca România sunt absolut vitali pentru a consolida solidaritatea, iar Marea Britanie și România cooperează permanent, a declarant Andrew Noble.

 

Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române

 

”În momentul în care mi-ați adus volumul m-am gândit la un lucru care este aproape simbolic. În literatura română, cel care a scris cel mai mult despre Marea Neagră este fiul, tragicul fiu, al celui al cărui nume îl are institutul dumneavoastră – Gheorghe Brătianu, legat de Ionel Brătianu, este o legătură simbolică și ea întărește, într-un fel, pentru noi, pentru lumea academică, prestigiul lucrării dumneavoastră.

Această zonă a Mării Negre aparține acelei axe euro-mediteraneene care, împreună cu axa euro-atlantică, formează structura uniunii noastre europene. (…) Ceea ce ați făcut dumneavoastră, domnule Dungaciu, este un capitol extrem de important și vă felicit pentru asta”

 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

 

,,Împărtășesc cele două convingeri care stau la baza acestui proiect editorial. Reprezintă un factor determinat pentru politica externă a României, mai importantă decât oricând, în ciuda percepțiilor publice de aparentă lipsă de interes. Dacă se scrie relativ puțin, în bibliografia de specialitate, asta nu înseamnă că importanța Mării Negre nu a crescut progresiv în ultimii ani. În al doilea rând, bibliografia de referință în domeniu este prea puțin dezvoltată. Și această combinație de factori are efect.

Pe de o parte, avem un subiect extrem de important pentru politica externă a României și pentru ceea ce înseamnă politica de securitate a NATO, în general, iar pe de altă parte avem mai puține documente de tip academic care se ocupă de acest areal. Această enciclopedie este un pas extrem de necesar în direcția cea bună”.

 

Evenimnetul a început la ora 10.00 și s-a durat o ora jumate.

 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă