18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăCulturăFestivalul Internațional de Teatru „ Toma Caragiu” a început la Ploiești cu...

Festivalul Internațional de Teatru „ Toma Caragiu” a început la Ploiești cu sala plină

Festivalul Internaţional de Teatru “Toma Caragiu”, ajuns la cea de a XII-a ediţie, a început marţi, la Ploiești, cu o sală plină.

“Oamenii, în general, au nevoie de poveşti şi noi am obişnuit comunitatea noastră ploieşteană că la teatru se spun cele mai frumoase poveşti, teatrul oferă cele mai frumoase poveşti; tocmai de aceea sălile noastre, nu doar în timpul festivalului, sunt pline, rar spre deloc se întâmplă ca un spectacol să nu se joace sold-out, cu atât mai mult în festival, când aduci poveşti din altă parte”, a declarat managerul Mihaela Rus, conform agerpres.ro.

Seara a continuat cu spectacolul “Regele moare” de Eugene Ionesco, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ în rolurile principale, regia Andrei şi Andreea Grosu, producţie a Teatrului Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti, la sala Teatrului “Toma Caragiu”, şi spectacolul “Gigel” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, producţie a Teatrului Bulandra din Bucureşti, la showroomul Proleasing Motors din Ploieşti.

Organizatorii propun pentru ediţia din acest an spectacole de teatru atât din ţară – Brăila, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Cluj-Napoca, Bucureşti şi, bineînţeles, Ploieşti -, cât şi din străinătate – Spania şi Ungaria -, spectacole de teatru-dans şi teatru-circ, lansare de carte şi concert cu surorile Ana şi Monica Odagiu.

Festivalul de teatru „Toma Caragiu” a luat start, pentru a 12-a oară, la Ploiești având și o formă inedită de manifestare: teatrul-circ

“Dacă teatru-dans întâlnim în producţiile teatrelor sau companiilor din România, teatru-circ este o formă pe care dacă vrem să o vedem sau să o oferim publicului de la noi, trebuie să aducem din străinătate, şi vorbim de compania de teatru Cia Anna Confetti din Spania cu teatru-circ, un spectacol foarte bun. Pe lângă faptul că este comic, este un spectacol vizual pentru toate vârstele şi pentru orice fel de zâmbet. (…) Cealaltă prezenţă din afara ţării este o trupă din Ungaria, cu un performance de teatru-dans, “497”, un spectacol ca o călătorie. (…) E un spectacol plin de o simbolistică aparte”, a mai spus managerul Teatrului “Toma Caragiu”.

Programul Festivalului Internaţional de Teatru “Toma Caragiu” cuprinde pe lângă spectacole precum “Chiritza în concert”, spectacol-concert de Ada Milea, producţie a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, spectacolul de teatru-dans “497”, producţie a Ansamblului “Taban Tancegyuttes” Bekescsaba – Compania de Teatru “Aradi Kamaraszinhaz” din Ungaria, sau “Noaptea bufonilor”, de Alexa Visarion, producţie Teatrul Unteatru din Bucureşti, un concert cu Surorile Odagiu, care va avea loc sâmbătă, de la ora 21,30, la Curtea Berarilor şi lansarea volumului “Diversiune în eter”, semnat de regizorul Radu Dinulescu, găzduită joi, de la ora 18,00, în foaierul teatrului.

Festivalul se va încheia duminică cu cea mai recentă premieră a Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, spectacolul “Cântăreaţa cheală” de Eugene Ionesco, în regia lui Cristian Ban.

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru “Toma Caragiu” se desfăşoară în perioada 15-20 noiembrie iar reprezentaţiile au loc la sala Teatrului “Toma Caragiu”, sala Teatrului de Animaţie Imaginario, Casa de Cultură a Sindicatelor, aleea pietonală din faţa Teatrului “Toma Caragiu”, Berăria Curtea Berarilor şi showroomul Proleasing Motors.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă