29.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăCulturăDezbatere guvernamentală pe tema statutului artistului și a finanțării activităților culturale

Dezbatere guvernamentală pe tema statutului artistului și a finanțării activităților culturale

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul culturii Bogdan Gheorghiu au discutat cu participanții despre statutul artistului, al lucrătorului și al operatorului cultural, dar și despre necesitatea reglementării spațiilor creative, adaptarea  instrumentelor de finanțare atât la nivel central, cât și local.

Alte subiecte aflate pe agenda zilei, care au fost intens dezbătute s-au referit la importanța finanțării multianuale, la parteneriatul public-privat ca sprijin real pentru sectorul independent, dar și la granturi nerambursabile europene.

„Crearea de axe de finanțare europeană nerambursabilă este o soluție pentru dezvoltarea acestui mediu cultural. Susținerea acordată culturii nu se va mărgini doar la gestionarea problemelor pe timpul stării de urgență și de alertă. Vom completa deciziile deja adoptate pentru a-i sprijini pe cei care activează în domeniul cultural, așa cum am sprijinit și alte sectoare economice. Guvernul are în discuție acordarea de granturi dedicate sectoarelor de activitate direct și grav afectate de pandemie. Industria creativă este una dintre acestea. Vă pot spune că pregătim un grant de sprijin pentru întreprinzătorii organizați în societăți tip SRL fără angajați. Tot pentru sprijinirea mediului IMM pregătim un grant ce va putea fi folosit drept capital de repornire a activității economice”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

„Lipsa unui registru al sectorului cultural-creativ este o provocare a ultimilor ani. Tocmai am semnat adresa prin care Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală este mandatat să facă demersurile pentru realizarea acestui instrument atât de necesar politicilor publice și construcției bugetare. La fel, lipsa statutului lucrătorului cultural este o mare problemă și m-am bucurat că astăzi am avut reprezentanți care au fost implicați activ în realizarea propunerii privind statutul artistului. Ca urmare, în perioada pandemiei a reieșit lipsa instrumentelor de protecție socială pe care am putut să o soluționăm temporar prin acordarea indemnizației pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe”, a precizat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Guvernul României împreună cu Ministerul Culturii vor continua astfel de dezbateri cu toți reprezentanții domeniilor culturale, astfel încât să putem găsi cele mai bune variante de soluționare a problemelor care trenează de ani buni și care sunt adâncite de această perioadă a restricțiilor impuse activităților culturale de criza sanitară. Dialogul rămâne deschis discuțiilor constructive pentru a putea realiza împreună proiecte realiste.

La dezbatere au mai participat:

Erwin Kessler, Muzeul de Artă Recentă

Adrian Bojenoiu, Centrul Cultural Club Electroputere

Ioana Ciocan, ArtSafari

Andrei Oltean, Sibiu International Street ART Festival

Petru Lucaci, Uniunea Artiştilor Plastici

Chris Simion – Mercurian, Undercloud şi Griviţa 53

Delia Badea,Teatrul din Mansardă

Andrei Grosu, unteatru

Viorel Cojanu, Asociația Culturală Replika

Norbert Tako, AMBASADA

Cosmin Manolescu, Fundația Gabriela Tudor

Ionică Pîrvu, Asociația SINAPTICA

Oana Năsui, Asociația Postmodernism Museum

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă