14.6 C
București
vineri, 7 octombrie 2022
AcasăCulturăDeschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Complexul Național Muzeal „Curtea...

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850–2020” la sediul Muzeului de Istorie, situat pe Calea Domnească, nr. 189. Vernisajul va avea loc marți, 12 octombrie 2021, la ora 13:00.

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște este a cincea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la MNIR, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020–24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2 – 25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021) și Muzeul Național al Banatului (7 iulie – 3 octombrie 2021).

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborării între Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Mircea cel Bătrân Dâmbovița.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei, drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale ale cetăţeanului.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918 – 2018”.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă o tunică model 1930 de căpitan de Jandarmerie, completată cu o centură cu leduncă model 1930 pentru ținuta de ceremonie, o centură de ceremonie din fir model 1930 cu pafta și alte elemente uniformologice originale și deosebit de rare, care au fost oferite cu generozitate de colecționarul Marius-Lucian Vișan. Prezentarea istoriei Jandarmeriei dâmbovițene a fost posibilă și prin contribuția domnului Vasile Mâinea, care a împrumutat brevete, medalii și fotografii ce au aparținut bunicului său, caporalul Gheorghe Zenovie, participant la cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Mircea cel Bătrân” Dâmbovița a oferit informații, fotografii și obiecte care permit prezentarea istoriei recente a jandarmilor dâmbovițeni și participarea acestora la activitățile desfășurate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice în Kosovo, precum și pe timpul participării la misiunile în teatrul de operații Afganistan.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții Jandarmii și milițienii de la sate, publicată la Editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată în perioada 12 octombrie 2021 – 9 ianuarie 2022, de marți până duminică în intervalul orar 09:00-17:00, ultima intrare fiind la ora 16:15.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 60 de zile

Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită joi cu încă 60 de...

Generalul Daniel Petrescu vrea o prezență sporită a militarilor spanioli la noi în țară

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a fost, de marţi până miercuri, în vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său,...

Joe Biden a ajuns în Florida pentru a inspecta zonele calamitate de uraganul Ian

Preşedintele Statelor Unite(SUA), Joe Biden, s-a deplasat, miercuri, în statul Florida, observând din elicopter zonele afectate de Uraganul Ian şi anunţând acţiuni coordonate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă