12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalDocumentare dedicate Revoluţiei Române, la TVR 1

Documentare dedicate Revoluţiei Române, la TVR 1

„Piepturi goale, buzunare pline”, „Terorist, erou martir” şi „Ceauşescu şi poporul” sunt documentarele ce vor fi transmise de TVR 1 luni, marţi şi miercuri, de la ora 22.00, la 22 de ani de la Revoluţia Română.

 

Regizorul Cornel Mihalache şi realizatorul Răzvan Butaru încearcă în filmele documentare pe care le propun telespectatorilor TVR 1 noi abordări pentru momentul de cotitură din istoria României.

„Piepturi goale, buzunare pline”, realizat de Cornel Mihalache, va fi difuzat astăzi. „Eu vreau să ştiu şi să spun mai departe telespectatorilor ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă Decembrie 1989 în România. Eu cred că el cuprinde conspiraţie şi diversiune, revoltă şi crimă, revoluţie şi contrarevoluţie, represiune şi manipulare, lovitură militară şi euforie populară”, afirmă realizatorul documentarului.

„Terorist, erou martir”, realizat tot de Cornel Mihalache şi difuzat marţi, readuce în discuţie cazul lui Gheorghe Trosca, „un fost ofiţer de Securitate care se ocupa prin anii ’80 cu contraspionajul militar. A ajuns şef de Stat Major la USLA. Chemat în noaptea de 23 decembrie la Ministerul Apărării Naţionale să apere ministerul de terorişti şi să scotocească blocurile dimprejur, laolaltă cu alţi zece luptători au fost măcelăriţi cu mitralierele de pe tanc. Consideraţi terorişti, au fost lăsaţi la oprobriul populaţiei manipulate, care le-a profanat cadavrele. Au rămas în noroi şi zăpadă cel puţin până în 28 decembrie 1989″, spune autorul.

Miercuri, Răzvan Butaru aduce un alt subiect în discuţie – „Ceauşescu şi poporul”, un proiect prin care TVR încearcă să dezvăluie, printr-un film de anvergură, realitatea istorică a unui personaj controversat, dar şi să prezinte o radiografie a societăţii româneşti, moştenitoare a epocii Ceauşescu, explică realizatorul.   Text Box:

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă