0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăCulturăTrei personalități deschid seria conferințelor la Ateneul Român

Trei personalități deschid seria conferințelor la Ateneul Român

Trei personalități deschid seria conferințelor la Ateneul Român, anunță, duminică, 24 octombrie, un comunicat de presă.

Primul eveniment din stagiunea 2021 – 2022 a Ateneului Român este intitulat „Despre libertatea ca frontieră”. Conferința este programată miercuri, 27 octombrie 2021, de la ora 18. La conferință sunt invitați Andrei Vieru, Sever Voinescu și Valeriu Stoica. Toți trei reprezintă nume sonore din sfera culturală și publică românească.

Conferința, organizată de Filarmonica „George Enescu”, este prilejuită de apariția cărții „Elogiul frontierelor”. Cartea, semnată de Andrei Vieru, a apărut la Editura Humanitas.

Andrei Vieru a urmat studii de pian la Conservatorul din Bucureşti, apoi s‑a stabilit la Paris, din anul 1988. Andrei Vieru a susținut concerte atât în Franţa, cât şi în restul Europei. Când nu cântă la pian, Andrei Vieru scrie sau face cercetări în domenii ale matematicii. Printre aceste domenii se află teoria sistemelor dinamice şi teoria numerelor.

Toate acțiunile publice de la Ateneul Român respectă restricțiile impuse de pandemie.

Trei personalități deschid seria conferințelor la Ateneu

„Cu pianistul Andrei Vieru am inaugurat o formulă nouă: recitalul artistului însoţit de o lansare de carte a acestuia. Evident situaţiile de acest gen sunt rarisime. Pianistul, remarcabil, deja cunoscut şi foarte preţuit ăn ţară, ca şi în Europa, este dublat de un rafinat şi subtil eseist, alăturat de critică lui Cioran, dar încă puţin cunoscut în România. Pentru Ateneul Român este o onoare să-l avem, din nou,  oaspete pe Andrei Vieru în cele două ipostaze”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul Ateneului Român.

„Se spune că Europa trece printr-o criză politică. După părerea mea, criza noastră nu e atât de natură politică, cât de natură conceptuală. Europa a trimis la plimbare însăşi ideea de limită, de zid despărţitor, de restricţie protectoare. Or, fără limite, nu mai poţi defini nici măcar o noţiune, ca să nu mai vorbim de proiecte concrete. În particular, nu te mai poţi defini nici pe tine însuţi. Europa şi-a subminat singură valorile”, mărturisește, în volum, autorul Andrei Vieru.  

Dialogul asupra cărții se va încheia cu un recital de pian susținut de autor. Recitalul va avea în program lucrări de Bach, Wagner-Liszt, Scriabin.

Conferința de miercuri, 27 octombrie 2021, se desfășoară în Sala Mare a Ateneului Român, în condițiile impuse de restricțiile pandemice.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă