VIDEO. Scriitorul Augustin Buzura, membru al Academiei Române, s-a stins din viață

Scriitorul Augustin Buzura a murit, luni, la vârsta de 78 de ani.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.07.2017 - 20:15

Scriitorul Augustin Buzura a murit, luni, la vârsta de 78 de ani, informează Agerpres.

Informația referitoare la deces a fost confirmată de academicianul Eugen Simion.

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berința din județul Maramureș. A urmat liceul la Baia Mare și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie.

A fost redactor, secretar general de redacție, redactor-șef al revistei "Tribuna" din Cluj, la care a debutat în 1960.

A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri ''Capul Bunei Speranțe'' (1963). După încă o culegere de povestiri și nuvele (''De ce zboară vulturul?'', 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă și largă cunoaștere din partea criticii și a publicului.

Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă. A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură și cultură din țară și străinătate. A scris și scenarii de film.

Augustin Buzura era membru titular al Academiei Române din martie 1992.

Una dintre ideile exprimate de Augustin Buzura a fost următoarea: "Viaţa este unică şi irepetabilă şi nu merită s-o iroseşti luptându-te cu prostia agresivă şi cu cei ce suportă orice mizerie şi umilinţă în loc să spună nu".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...