8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă dintre primele documentare din România au fost filmate la Galați

Două dintre primele documentare din România au fost filmate la Galați

Filmele „Inundaţii la Galaţi“ și „Exercițiile marinarilor Flotilei de la Dunăre“ au fost realizate în 1897, de fotograful francez Paul Menu.

Două dintre primele filme de actualitate din România au fost realizate la Galați. Filmările la documentarele „Inundațiile de la Galați“ și „Exercițiile marinarilor Flotilei de pe Dunăre“ au fost realizate pe 20 iunie 1897 de opticianul şi fotograful francez Paul Menu (1876-1973), care lucra pentru firma „Lumiere”, a fraţilor Louis şi Auguste Lumiere, precursorii cinematografiei, inventatorii primului aparat de filmat şi a primului aparat de proiecţie cinematografică. Paul Menu se afla în România pentru a realiza, la comanda „L’Independance Roumaine“, filmările sărbătorii Zilei Naționale de 10 Mai 1897. Acelea au fost primele filmări realizate în România. În timp ce fotograful francez se afla la București, acesta a mai realizat filmările pentru alte două filme care ilustrau viața din Capitală, „Târgul Moșilor“ și „La Șosea“.

Subiect de documentat: pe străzi se circula cu barca

Însă a apărut și elementul de mare actualitate, care impunea filmarea unei situații excepționale: inundațiile de la Galați. În iunie 1897, nivelul Dunării a atins cota istorică de 658 cm, care a rezistat până în iulie 2010.

Apele s-au revărsat, punând stăpânire pe cartierele din Valea Oraşului, zona Portului şi a Gării CFR, cartierul Bădălan. Nu au fost înregistrate victime, pentru că majoritatea locuitorilor din Valea Oraşului aveau bărci şi le-au adus pe străzi. Pe 20 iunie, Paul Menu a ajuns la Galați pentru a filma cum pe străzile Galațiului se circula cu barca. Erau imagini- document. Filmul „Inundațiile de la Galați“, înscris în categoria „actualitate“, a fost realizat în 4 părţi. Tot în ziua de 20 iunie 1897, Paul Menu a realizat, tot la Galaţi, filmările pentru un alt documentar, intitulat „Exerciţiile marinarilor flotilei de pe Dunăre“.

Producătorul local al filmului era ziarul de limba franceză „L’Independance Roumaine“, cotidian care apă-rea la Bucureşti, din 1876, în două ediţii zilnice, „ziarul de dimineaţă“ şi „ziarul de seară“.

Lucrările de prelucrare a peliculei au fost executate la laboratorul „Lumiere” din Lyon. Filmul „Inundaţii la Galaţi“ a fost prezentat în premieră naţională pe data 18 iulie 1897 la Slănic Moldova, iar pe 24 iulie 1897, la sediul din București a redacției ziarului „L’Independance Roumaine“. 

NOSTALGIE

Cinematografele din anii ’80

În pofida faptului că gălățenii se pot mândri cu faptul că în orașul lor au fost reali-zate două dintre primele filme realizate în România, până în urmă cu câteva luni în oraș nu a funcționat nici un cinematograf. În toamna trecută a fost amenajat un cinematograf la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, dar nu datorită preocupării edililor, ci grație Asociației „Galați, orașul meu”, care a organizat mai multe proteste pentru reînființarea unui cinematograf la Galați și până la urmă a găsit și un investitor din Buzău interesat să facă o afacere din cinematograful de la „Sindicate”. Recent și supermarketul Auchan a anunțat investiții în realizarea a 5 săli de cinematograf cu 700 de locuri. Gălățenii au însă nostalgii pentru fostele cinematografe din oraș, care funcționau în anii ’80, dar au fost închise sau retrocedate și transformate în pizzerii sau restaurante. În urmă cu 2-3 ani, în cadrul măsurilor de descentralizare din cadrul mai larg al regionalizării, se vorbea despre faptul că e aproape sigură preluarea „Grădinii de vară” din centrul orașului de către Primărie, dar nu s-a mai întâmplat nimic.

Imagini-document de la inundațiile catastrofale din iunie 1897

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă