12.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Voiculescu: România ar trebui să ceară ajutor țărilor europene. Măcar copiii să-i salvăm

Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu compară, luni seară, situaţia epidemiologică de acum cu cea din martie-aprilie când era ministru şi crede că oficialii ar trebui să ceară ajutorul ţărilor europene, după ce România a raportat cel mai mare număr zilnic de decese de în urma infectării cu COVID-19.

„Măcar copiii să-i salvăm”, a scris Voiculescu, atacându-l pe premierul Florin Cîţu pentru că a fost la Vama Veche în weekend, dar şi pentru eşecul campaniei de vaccinare.

Vlad Voiculescu a comparat situaţia epidemiologică de acum cu cea din martie-aprilie când era ministru. 

El explică faptul că cei doi indicatori importanţi erau incidenţa şi numărul şi gradul de ocupare al paturilor ATI. 

„Martie – Aprilie: 

1. maximum a fost de peste 6.000 de cazuri / zi;

2. 1400-1600 paturi ATI pentru pacienţii Covid19, aproape toate ocupate.

Astăzi: 

1. Nu mai departe de mâine vom depăşi deja 6.000 de cazuri / zi 

2. Conform datelor oficiale, la nivel naţional avem doar 1087 de paturi de ATI; În toată România mai erau astăzi doar 19 paturi libere; în Bucureşti niciunul.

Şi totuşi, ce am văzut peste weekend la televizor au fost imagini cu Superman Cîţu la Vama Veche. Bravo”, a scris Voiculescu pe Facebook. 

Acesta consideră că momentan Florin Cîţu nu mai are motiv să arunce vina pe Ministerul Sănătăţii. 

Targetul de 1.600 paturi repetat papagaliceşte pare că a fost complet uitat chiar de către autorul acestuia acum când nu mai are niciun interes să arunce vina pe MS. După ce am auzit de sute de ori că „avem o campanie de vaccinare de succes”, astăzi suntem pe locul 1 în Europa şi pe locul 10 în lume la numărul de decese zilnice. Din fericire – şi asta este singura veste bună in acest context – celelalte ţări europene vor trece mult mai uşor prin acest val decât noi – o să le putem cere ajutorul, ceea ce premierul, dr. Arafat şi ministrul Cseke ar trebui să facă imediat. Măcar copiii să-i salvăm”, a mai scris Voiculescu. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 3.342 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 78 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 952 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 230 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 20 dintre ei fiind la ATI. Judeţele Ilfov şi Satu MAre au depăşit rata de infectare de 3 la mie.

Citește și: Bucureștiul nu mai are paturi libere la ATI. Situația e dramatică în toată țara

Ultima oră
Pe aceeași temă