12.2 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Noua tulpină Covid-19, depistată în Africa de Sud. Ce simptome prezintă C.1.2

A fost emis un semnal de alarmă

O nouă tulpină Covid-19 a fost depistată în Africa de Sud. Potrivit primelor analize, specialiștii susțin că mutația C.1.2 este asemănătoare cu varianta Delta. Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a dat semnalul luni și a a emis o alertă cu privire la evoluția  C.1.2. Se pare că noua mutație a fost descoperită în toate provinciile din țară.

Varianta C.1.2. a fost depistată inițial în luna mai și a atras atenția oamenilor de știință. Cu toate că rata de contagiozitate este ceva mai scăzută, aceasta prezintă mutații similare în genomul viral ca în celelalte variante de interes. Astfel, C.1.2 ar prezenta simptome similare cu varianta Delta.

Momentan, Organizația Mondială a Sănătății nu a integrat-o pe lista variantelor de interes. Potrivit criteriilor de clasificare OMS, aceasta nu are o transmisibilitate crescută. Pe de altă parte, Institutul Național pentru Boli Transmisibile continuă să monitorizeze frecvența răspândirii mutației. De asemenea, se fac teste cu privire la rezistența vaccinului în fața C.1.2.

Megan Steain, virusolog și lector în imunologie și boli infecțioase, a explicat că alerta a fost emisă din cauza mutațiilor speciale pe care le conține C.1.2. Acestea sunt cele care fac față schimbărilor și sunt mai puternice decât cele precedente.

„Conține destul de multe mutații cheie pe care le vedem în alte variante care au devenit variante de interes sau îngrijorare. De fiecare dată când vedem că apar acele mutații, urmărim varianta pentru a vedea cum evoluează. Aceste mutații pot afecta răspunsul imunitar sau se pot transmite mai repede”, a spus ea.

Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a transmis că se vor prelua date pentru a stabili proveniența mutației.

„Vaccinurile vor oferi în continuare niveluri ridicate de protecție împotriva spitalizării și decesului”, au transmis cercetătorii de la institut.

Ultima oră
Pe aceeași temă