37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăCoronavirusIntroducere certificat verde în magazine. Ce condiții pune PSD pentru vot

Introducere certificat verde în magazine. Ce condiții pune PSD pentru vot

PSD va fi de acord cu introducerea certificatului verde, dar cu anumite condiții: el trebuie să corespundă întru totul deciziei Parlamentului European și să fie în acord cu Constituția României, a spus, luni, social-democratul Alexandru Rafila.

Discuția despre certificatul verde în magazinele neesențiale a fost amânată din nou, în comisii, iar social-democratul Alexandru Rafila susţine că, în contextul actual, putem vorbi de un număr și mai mare de decese, altele decât cele provocate de noul coronavirus.

„Nu știu să vă spun motivația acestei amânări (din comisiile parlamentare – n.red.). Eu am propus (…) să avem o discuție a Birourilor Permanente Reunite cu toți decidenții din zona de sănătate, cu organizațiile de pacienți, că este această tragedie a pacienților cu boli cronice care nu au acces la servicii de sănătate și se amplifică. O să discutăm de mai multe decese decât cele provocate de noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, la Antena3.

Întrebat cum va vota PSD în privința introducerii certificatului verde în magazinele neesențiale, deputatul a arătat că actualul act legislativ nu corespunde cerințelor.

„PSD va fi de acord cu o formă a actului normativ care să aibă două elemente: în primul rând, să corespundă întru totul modului de utilizare conform deciziei Parlamentului European, adoptată în luna iunie.

Din păcate, Guvernul actual a trunchiat foarte mult acea decizie, a dat o interpretare proprie care nu avea legătură cu decizia din Parlamentul European și, în al doilea rând, limitarea unor drepturi cetățenești nu poate fi făcută prin HG pe un timp nedeterminat și pentru orice.

Lucrurile acestea trebuie discutate, or acea OUG promovată de fostul prim-ministru când nu era încă demis nu răspunde unor minime cerințe de natură constituțională în ceea ce privește aceste aspecte”, a mai spus Rafila.

Întrebat, în continuare, dacă pot fi impuse măsuri mai dure, din cauza situației în care se află România, Rafila a precizat că trebuie să existe consens și acceptabilitate.

„Suntem pe primul loc la decese. Este o mică insulă unde mortalitatea este ceva mai mare, nu cred că este relevant. Discutăm de o țară. Suntem pe primul loc, nu pe doi. O situație de acest gen necesită trei lucruri: măsuri foarte ferme, consens politic și acceptabilitate din partea populației. Dacă reușim să punem toate aceste trei lucruri împreună, o să reușim să trecem și de acest val pandemic cu cât mai puține victime”, a mai spus deputatul PSD, conform spotmedia.ro.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă