16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCoronavirusGheorghiţă: Avem nevoie de o soluţie de salvare

Gheorghiţă: Avem nevoie de o soluţie de salvare

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a pledat marţi pentru pentru o “soluţie de salvare”, astfel încât oamenii să înţeleagă că nu mai e “timp de ezitat” în privinţa vaccinării împotriva COVID-19.

“În momentul de faţă avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă. Ori, în acest context trebuie să punem bazele unei strategii de educaţie, să învăţăm populaţia să citească ştirile şi informaţia şi întrebarea care îmi vine în minte este ‘Cine să-i înveţe?’ pentru că dacă nu au încredere în învăţători, degeaba îi învaţă, pentru că nu îi vor urma mai departe. (…) Iar în situaţia asta cred că şi crearea unui cadru prin care oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai avem timp de ezitat şi că este cazul să respectăm atât măsurile de prevenţie, cât şi să încercăm să ne adresăm către vaccinare, beneficiind în felul acesta de protecţia oferită de vaccinuri”, a spus Gheorghiţă, la Clubul Oamenilor de Ştiinţă, cu prilejul lansării raportului de cercetare “Stop Coronavirus Disinformation” de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române “Ion I. C. Brătianu”, potrivit Agerpres.

El a îndemnat la urmarea exemplului altor ţări în acest domeniu.

“Cum facem asta? Ne uităm la exemplul altor ţări. Au impus unii obligativitatea vaccinării. Alţii au impus o serie de restricţii, alţii au impus folosirea certificatului verde digital. Sunt convins că măsuri precum implementarea certificatului verde digital vor fi cele care vor da rezultate pe termen scurt. (…) Da, este o măsură care dă rezultate şi astfel de soluţii trebuie găsite pe termen scurt, dar, repet, aceste soluţii trebuie să fie fundamentate ştiinţific, trebuie să fie logice, trebuie să fie explicate foarte bine oamenilor încât să înţelegem că, de fapt, nu vorbim de discriminare. Nu suntem deloc discriminaţi, sunt măsuri care ne protejează sănătatea comunităţii din care facem parte”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Ataşatul de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti, Sandeep Paul, a fost de părere că “media liberă responsabilă” trebuie să joace un rol hotărâtor, educând oamenii în combaterea dezinformării.

“Dacă ne uităm la campaniile de dezinformare, la fake news, oamenii ţipă după ajutor. Ei nu mai ştiu ce să mai creadă. Să cred asta pentru că unchiul Thomas mi-a trimis-o şi mie îmi place de unchiul Thomas? Dacă unchiul Thomas e credibil, atunci şi asta trebuie sa fie credibil? (…) Trebuie să învăţăm oamenii din nou cum să citească media. Verificaţi-vă sursele, nu credeţi o sursă la întâmplare, căutaţi la media principală, coroboraţi informaţiile. Nu priviţi doar la CNN , Fox News etc. Priviţi la Deutsche Welle, priviţi chiar şi la televiziunile din China, ele vorbesc despre aceleaşi lucruri. Este story-ul credibil? Asta trebuie să aflăm. Cred că educaţia e cheia. Să învăţam oamenii cum să citească mass media”, a spus Sandeep Paul.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...
Ultima oră
Pe aceeași temă