5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăCoronavirusFără certificat verde în centrele comerciale. Cum justifică Arafat noile măsuri

Fără certificat verde în centrele comerciale. Cum justifică Arafat noile măsuri

Eliminarea certificatului verde din centrele comerciale este una dintre noutățile noilor măsuri aprobate de Guvern. Autorităție au anunțat și prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar noile măsuri și restricții vor intra în vigoare din 7 februarie.

Printre cele mai importante măsuri sunt: menținerea stării de alertă pe teritoriul României, portul măștii, în toate spațiile închise și deschise. Sunt acceptate în continuare doar măștile chirurgicale și cele de tip FFP2 și accesul nevaccinaților în centrele comerciale fără certificat COVID-19.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că hotărârea prevede unele modificări, nu în sensul de relaxare a măsurilor, ci doar de ajustare.

,,În mall-uri, în centrele comerciale unde există magazine alimentare, ele erau restricționate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuții la nivel înalt, s-a ajuns la soluția că dacă există un culoar dedicat de intrare, deplasare și ieșire, se poate merge în magazinele din centrele comerciale, la fel că la magazinele alimentare. Dar trebuie să existe o distanță de minimum 4 metri patrați pentru persoană, raportat la suprafața destinată vânzării. Dacă există 50 persoane limită, atunci sunt 50 de cărucioare.Fiecare persoană intră cu căruciorul ei și iese afară tot cu căruciorul ei.” a declarat Arafat.

Ce regim va fi pentru celelalte centre comerciale

Regulile rămân la fel! Vor putea intra și în celelalte magazine din centrele comerciale doar persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2 și persoanele cu un rezultat negativ la testul RT-PCR Covid nu mai vechi de 72 de ore sau la testul antigen Covid nu mai vechi de 48 de ore.

Restricțiile rămân în mare parte aceleași, adică până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori; până la 30% din capacitatea maximă a spațiului la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori.

Fără doza booster nu se poate călători în afara țării

Guvernul a adoptat, joi, măsura potrivit căreia certificatul de vaccinare COVID-19 este valabil la intrarea în țară doar cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu două doze. Certificatul este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală.

„Certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la finalizarea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile. Astăzi a fost adoptată măsura și în România. Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la a doua doză, putem să îl folosim. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul UE, nu se adresează modul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, inclusiv în România”, a declarat secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

În aceeași zi și Comisia Europeană a propus, joi ca folosirea certificatului digital COVID-19 (certificatul verde) să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, în vederea înlesnirii călătoriilor în interiorul blocului comunitar, regulamentul care este acum în vigoare prevăzând o valabilitate a acestui certificat până pe 30 iunie 2022.

Propunerea vine în aceeași zi în care directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a afirmat că datorită imunizării puternice actuale în Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron a COVID-19, continentul se află într-o situaţie de „încetare a focului”, care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de coronavirus.

„Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului.”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă