25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăCoronavirusDe ce a refuzat temporar OMS vaccinul rusesc anti Covid-19

De ce a refuzat temporar OMS vaccinul rusesc anti Covid-19

Procesul de aprobare pentru vaccinul rusesc anti-COVID-19, Sputnik V a primit suspendare de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Motivul ar fi că procesul de fabricaţie al serului nu a îndeplinit standardele necesare, conform unui oficial regional al OMS.

Deși cercetările publicate în jurnalul medical The Lancet arată că vaccinul are 91,6% eficacitate împotriva coronavirusului, OMS a declarat că a întârziat aprobarea serului până când se poate efectua o nouă inspecţie la una dintre fabricile în care a fost produs Sputnik V, potrivit Euronews.

În replică, Sputnik a susţinut, de asemenea, că vaccinul a demonstrat 97,2% eficacitate în timpul campaniei de vaccinare din Belarus. Dar atât OMS, cât şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) au spus că încă aşteaptă date complete de la producătorii vaccinului.

Directorul adjunct Jarbas Barbosa a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgenţă a fost suspendată. Această declarație a fost făcută într-un briefing de presă pentru Organizaţia Panamericană a Sănătăţii, o sucursală regională a OMS.

„În timp ce inspectau una dintre locaţiile în care este produs vaccinul, au constatat că această sucursală nu respecta practicile de fabricare”, a spus el. „Producătorul [vaccinului – n.r.] trebuie să ţină cont de acest lucru, să facă modificările necesare şi să fie pregătit pentru o nouă inspecţie. OMS aşteaptă ca producătorul să trimită ştiri că fabrica este la standardele impuse”, a adăugat el.

Motivele de îngrijorare ale OMS au venit și anterior cu privire la posibila contaminare încrucişată şi insuficientă în timpul unei inspecţii la fabrica de producţie Sputnik V din Ufa.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei...

Jandarmeria e pe urmele unui pui de urs văzut pe raza pădurii de la Ciolpani

Echipe de jandarmi au demarat o acţiune de căutare pentru depistarea unui pui de urs a cărui prezenţă a fost semnalată, sâmbătă dimineaţa, pe...

Alina Ceușan a făcut marele anunț! “Ăsta-i cel mai frumos!”

Alina Ceușan și soțul ei, Raul, se pregătesc cu bucurie pentru sosirea celui de-al doilea copil în familia lor. Prezentatoarea din primul sezon al...
Ultima oră
Pe aceeași temă